Stuivers en rijksdaalders, hier worden ze nog gebruikt

Maakt geld gelukkig? De gulden doet dat bij Frits wel. Foto: Omroep Gelderland

– Voor de schoonvader van Karin Salomons bestaat de euro niet. In zijn dementie ziet hij guldens en tientjes als het echte geld. Een inzameling maakte hem en andere bewoners van het Lorentzhuis dolgelukkig.

Frits Ordelman (79) liep als handelaar altijd met geld op zak. Nog steeds geeft het rust als zijn hand door de munten en briefjes woelt. Maar het eurogeld zegt hem niets. Sinds een aantal maanden verblijft hij in het Lorentzhuis, wooncentrum voor mensen met dementie. Schoondochter Karin ontdekte dat meer bewoners herkenning hadden bij ouderwets geld. “Ze kunnen er niks meer mee, maar het roept herinneringen op en ze praten daarover.”

Guldens, dubbeltjes, briefgeld

Karin besloot ouderwets geld in te zamelen. Via een radio-oproep bij Gelderland Helpt vroeg ze om dubbeltjes, stuivers en tientjes. Genoeg mensen bleken nog munten en briefjes in huis te hebben, vaak bewaard uit nostalgie. Karin ging op ‘geldtransport’ door de provincie en haalde een aardige som op. “In Wehl had een mevrouw alles in een mooi album gedaan. Dat ligt als inkijkexemplaar op de koffietafel.”

Salaris voor klusjes

Schoonvader Frits was meteen verguld bij het zien van het voor hem bekende geld. Niet alleen wordt er naar gekeken en wordt het geteld, het geld wordt ook als ‘salaris’ gegeven voor klusjes als vegen en eigen bord opruimen. Bewoners kunnen ook een ijsje ‘kopen’ of naar de kapper. Volgens Karin is dit voor de mensen die hangen aan het verleden zo ontzettend belangrijk. “Alsof het leven daar gewoon doorgaat. Uiteraard is alles al betaald, maar puur voor de zingeving van de bewoners maken die guldens het verschil.”

Zie ook: Supermarkt doet winkelwagenmuntjes in de ban, tot afgrijzen van Wilfred