Rozendaalse verdachte McDonald’s-moorden herstelt goed na zelfmoordpoging

Politie. Foto: Martin Slijper

– Met de verdachte, Veysel Ü. (32) uit Rozendaal, van de McDonald’s-moorden in Zwolle, gaat het naar omstandigheden goed. Dat zegt zijn advocaat tijdens een tweede pro forma-zitting in de rechtbank.

Verdachte Veysel Ü. uit Rozendaal probeerde onlangs zelfmoord te plegen in zijn cel. Hij verblijft in een justitieel psychiatrisch hospitaal en was niet bij de zitting. Ü. zit in de penitentiaire inrichting van Dordrecht.

Hij schoot volgens justitie op 30 maart dit jaar twee Turkse broers dood in een McDonald’s-filiaal in Zwolle. Het was er druk en veel jonge omstanders waren er getuige van. De verdachte meldde zich nog diezelfde avond bij de politie. Sindsdien zit hij vast.

Onlangs werd bekend dat hij in het Huis van Bewaring in Dordrecht geprobeerd heeft om zichzelf van het leven te beroven. Dat deed hij door een 13 centimeter lange spijker in te slikken. Hij overleefde het en is aan zijn verwondingen behandeld. Volgens zijn advocaat maakt hij het goed, maar hij was toch niet aanwezig bij de zitting woensdagmiddag.

Emoties kunnen hoog oplopen

De rechtbank in Zwolle heeft twee zalen in gebruik vanwege de grote belangstelling. Nog altijd hangen er veel spanningen rondom deze zaak. De slachtoffers, de gebroeders Ali en Huseyn Torunlar, waren zeer geliefd in hun gemeenschap.

De emoties bij de nabestaanden zouden hoog kunnen oplopen als de verdachte aanwezig is en daarom is het beter als hij er nog even niet is, zo betoogt advocaat Michel van Stratum. De rechtbank wil dat de verdachte bij een volgende zitting wel aanwezig is.

Bedrag in Turkije ‘kwijtgeraakt’

De achtergronden van de moord moeten volgens het Openbaar Ministerie worden gezocht bij een bedrag dat Veysel Ü. uit Rozendaal via een zoon van een van de twee slachtoffers investeerde in Turkije. Het zou gaan om ten minste een miljoen euro, waarvan een deel mogelijk uit misdaad afkomstig is.

Het OM wil graag de zoon spreken die betrokken was bij de malafide investering. Hij wordt gezien als een belangrijke getuige, maar hij is in Turkije. Een rechtshulpverzoek met dat land maakt voorlopig weinig kans, zo stelt de officier van justitie in Zwolle.

Ook de verhoren met de vader en de vrouw van de verdachte, beiden woonachtig in de regio Arnhem, hebben tot nu toe weinig opgeleverd. Vader en echtgenote willen vanwege hun eigen veiligheid niets kwijt, aldus het OM.

Pistool was opgegraven

De verdachte heeft in verhoren gezegd dat hij werd afgeperst door de familie Torunlar. Hij schermt met de naam van een bekende Turkse familie die hierbij betrokken zou zijn, maar heeft vooralsnog niet het achterste van zijn tong laten zien.

Bij een ontmoeting bij een McDonald’s in Zwolle zou het hem allemaal naar de keel zijn gevlogen en heeft hij de broers Ali en Huseyn volgens eigen zeggen ‘in een emotionele opwelling’ doodgeschoten. Veysel Ü vuurde elf kogels af. Volgens het OM moet hij gehandeld hebben met voorbedachte rade. Hij had tenslotte een pistool bij zich dat hij eerder had opgegraven. De zaak gaat 30 november verder.

Zie ook: Dubbele moord McDonald’s in verband gebracht met investeringen bij Turkse maffiabaas
Zie ook: Verdachte dubbele moord in McDonald’s komt uit Rozendaal