Minderjarige pedojager uit Rozendaal gaat de cel in: zo kwam zijn veroordeling tot stand

Gevangenis. Foto: Mr. Pixabay

– De 18-jarige Rozendaler die dinsdag werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Jan (73) in Arnhem onderging vrijwillig een ‘zwaar behandelingstraject’ en betaalde alvast de schadevergoeding aan de nabestaanden. Dat gebeurde met het geld dat voor zijn studie was bestemd.

Het mocht voor zijn strafmaat in hoger beroep niet baten: de jongen uit Rozendaal moet alsnog een jaar de bak in, waarvan zes maanden voorwaardelijk, zo meldt Omroep Gelderland

De Rozendaler was tijdens de fatale mishandeling 16 jaar oud. De raadsheer van het gerechtshof liet bij de strafmaat de ernst van de feiten de grootste rol spelen: het slachtoffer is overleden en zijn dood bracht een schok in de samenleving teweeg. “Het gevolg daarvan is onomkeerbaar en laat diepe sporen na. Die zijn zichtbaar in het leed dat de nabestaanden is aangedaan.”

Wat is er gebeurt?

In oktober 2020 werd de 73-jarige oud-docent Jan door vijf jongens naar het Arnhemse Spijkerkwartier gelokt voor een mogelijke seksafspraak met een minderjarige jongen. Hij overleed na de ernstige mishandeling die volgde. Een zogeheten ‘pedojacht’. De vijf jongens werden in mei 2021 veroordeeld tot gevangenis- en taakstraffen en schadevergoedingen aan de nabestaanden. Onder hen de broer van de jongen die nu opnieuw is veroordeeld. Deze vier gingen niet in hoger beroep tegen hun straf. De zaak deed veel stof opwaaien. De officier van justitie betitelde één van de daders als een ‘sociale lieve jongen’. “Dit zijn geen pedojagers.” Omgekeerd zou uit onderzoek naar het verdere gedrag van Jan geen enkele intentie blijken tot seks met minderjarigen. “Hij was geen monster waarop moest worden gejaagd.”

Schuldig

De jongen is schuldig bevonden aan mishandeling en het medeplegen van zware mishandeling met de dood tot gevolg, zo meldt Omroep Gelderland. De Rozendaler deelde een kopstoot uit aan oud-docent Jan, waaraan hij een bloedneus en een tand door zijn lip overhield. Ook twijfelt de raadsheer er niet aan dat Jan tegen het hoofd is geschopt nadat hij op de grond viel. Een feit dat de veroordeelde jongen ontkent.

‘Aan bloeding overleden’

Ook heeft de jongen Jan ’tezamen en in verenigingen met anderen’ opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toegebracht, ziet de raadsheer. “Aan de massale bloeding onder zijn hersenvliezen is hij overleden.” Het staat niet ter discussie dat de vijf jongens die Jan mishandelden een afspraak met hem maakten via een chatsite. “Voor alle betrokkenen was duidelijk dat er rekening gehouden werd met geweld tegen het slachtoffer”, betoogt de raadsheer. “Direct na het eerste contact is er dan ook fors geweld gebruikt.” Bovendien werd de confrontatie gefilmd.

De Rozendaalse jongen en zijn broer zijn de enigen van de vijf daders die een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf opgelegd hebben gekregen. Volgens de advocaat van de jongen is het belang van het pedagogische karakter van het jeugdstrafrecht onvoldoende meegewogen.

Na het vonnis van de rechtbank is er volgens het gerechtshof het nodige gebeurd. De jongen zou samen met zijn ouders een zwaar behandelingstraject hebben ondergaan. Het hoger beroep zou bovendien zwaar zijn geweest voor hem en een gevangenisstraf zou zijn onlangs gestarte studie doorkruizen.

‘Neemt geen oprechte verantwoordelijkheid’

De behandeling die hem geadviseerd werd, is de jongen al gestart terwijl het hoger beroep nog liep. Dus is deze vrijwillig uitgevoerd, concludeert de raadsheer. “Hij heeft met zijn ouders vijf maanden lang twee sessies per week gehad.”

In een brief zou zijn behandelaar aangeven dat de behandeling is afgesloten en dat de kans op herhaling op dat moment als laag werd ingeschat. In de zitting mei vorig jaar maakte de rechter zich nog zorgen om zijn ‘gewetensontwikkeling’ en schatte het risico op herhaling van een geweldsfeit matig tot hoog in.

Ondanks die ontwikkelingen komt het gerechtshof dus niet tot een andere lagere straf. De persoonlijke omstandigheden van de jonge dader zijn dan wel veranderd, de ernst van het feit en de enorme gevolgen daarvan voor het slachtoffer en zijn nabestaanden zijn dat niet, stelt de raadsheer. “En hoewel de jongen tijdens de zitting naar voren bracht spijt te hebben van hetgeen er is gebeurd, neemt hij naar het oordeel van het hof niet volledig en oprecht de verantwoordelijkheid voor zijn handelen en dat van zijn mededaders op de bewuste avond.”

Zij hadden een duidelijk motief, constateert de raadsheer. “Het uitoefenen van geweld en het spelen van eigen rechter.” Met moeite gaf de Rozendaalse jongen toe dat het inderdaad de bedoeling was om geweld te gebruiken, zag de raadsheer. Dat het slachtoffer ’terwijl hij weerloos op de grond lag’ nog tegen zijn hoofd werd geschopt, blijkt volgens hem uit de bewijsmiddelen. “Toch blijft de verdachte volhouden dat dit niet is gebeurd.”

Het hof oordeelt, net als de rechtbank, dat een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats is, zo meldt Omroep Gelderland. “Na het uitzitten van de straf zijn er voor hem mogelijkheden om zijn studie, wellicht aan een andere hogeschool, weer op te pakken. Hij heeft nog een heel leven voor zich om de positieve ontwikkelingen die hij heeft doorgemaakt voort te zetten. Een toekomst die het slachtoffer niet meer heeft”, besluit de raadsheer.

Zie ook: