Kunnen we het gasfornuis uit laten en alles koud eten?

Kunnen we het gas uitlaten bij het koken?. Foto: ANP/Hollandse Hoogte

Ondanks de komst van een energieplafond zoeken we massaal naar oplossingen om minder gas te verbruiken. Dat leidt soms tot creatieve gedachten. Een luisteraar van Radio Gelderland vroeg zich bijvoorbeeld af of we alleen nog maar koud zouden kunnen eten, in plaats van ons voedsel te koken of te bakken.

Er is een kort antwoord en een lang antwoord. Allereerst het korte antwoord. “Het kan wel, maar het heeft veel meer voordelen om wél warm te eten”, zegt voedingswetenschapper Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit.

Het lange antwoord is als volgt. “Het is veel gezonder om warm te eten, zowel ’s middags als ’s avonds. Een warme maaltijd verzadigt eerder. Dat betekent dat je minder kans hebt dat je daarna nog gaat snacken. Daarnaast bevat een warme maaltijd vaker groente dan een broodmaaltijd. Je moet 250 gram groente per dag eten en dat doe je makkelijker warm, dan met een broodje kaas.”

Het is dus gezonder, maar daarnaast is het ook aan te raden om bepaalde etenswaren gewoon te koken. “Sperziebonen raad ik bijvoorbeeld niet aan om niet te koken. Daarnaast kun je vlees en vis soms wel rauw eten, maar het is over het algemeen beter om dat wel te koken en te bakken”, aldus Kampman.

Korter koken

De pan moet dus af en toe wel het vuur op. “Maar kook vooral niet te lang”, zegt Kampman. Allereerst om de energierekening beperkt te houden, maar ook om de vitamines niet kwijt te raken. “Je kunt de vitamines eruit koken. Als de spruitjes bijna gestampt uit de pan komen, of de boontjes enorm slap zijn, is dat niet goed voor de vitamines. Dat deden onze opa’s en oma’s vroeger nog wel eens, maar nu koken wij over het algemeen korter. Dat houdt de vitamines er wel in.”

Havermoutpap

Omroep Gelderland-presentator Biem Buijs liet in de uitzending weten dat hij ’s ochtends havermoutpap voor het gezin kookt. En dat is een goede tip, zegt Kampman. “Dat bevat heel veel voedingsvezels. Dat is een heel goed ontbijt. Daarna ga je ook niet meer snaaien.” “En het is heel goedkoop”, voegt Buijs toe.

Maar is het nu handig voor de energierekening om het gas dicht te houden met het koken? “Voor de maaltijd maakt het niet heel veel uit”, zegt de voedingswetenschapper. “De samenstelling van het eten is het belangrijkste.”

Daarnaast is het gas dat je verbruikt tijdens het koken niet de grootverbruiker. Het is ongeveer 5 procent van al het gasverbruik in je huis.

Zie ook: