Wilde zwijnen bezoeken de zeven dorpen van Rheden

Omgeploegde tuin. Foto: Martin Slijper

– Iedereen die wel eens over de Posbank wandelt kent ze wel, de wilde zwijnen. Je ziet ze vaak in groepjes lopen, op zoek naar eten. Ze doen niets, als je maar op afstand blijft. Kom je te dicht bij, dan kunnen ze aanvallen.

Nu de winter eraan komt gaan de wilde zwijnen weer op zoek naar eten en trekken ze ’s morgens vroeg langzaam richting de dorpen, want de gemeente Rheden ligt strak langs de Posbank. Maar de zwijnen komen veel minder dan vorig jaar. Toen kwamen ze om van de honger. Maar dit jaar zijn er genoeg eikels en beukennootjes voor de wilde zwijnen.

Toch spitten ze nog steeds tuinen en landbouwgronden om, op zoek naar voedsel, zoals op de foto te zien is.

Maar niet alles is voor de zwijnen. Ook reeën, edelherten, muizen, gaaien, vinken, houtduiven, eenden en eekhoorns vinden de eikels en beukennootjes erg lekker.

Verboden

Wie overigens de wilde zwijnen zelf wil zien moet er rekening mee houden dat het verboden is om van zonsondergang tot zonsopgang op de Veluwe te komen. Wie zich niet aan de regels houdt kan een stevige boete krijgen van faunabeheerder Paul Jansen.

Verboden van zonsondergang tot zonsopgang – Foto: Martin Slijper

Zie ook: Wilde zwijnen hebben de tuin van Joke omgeploegd: ‘Iemand moet hier iets aan doen’

Zie ook: Wilde zwijnen zorgen voor overlast bij sportcomplex