Verdriet na nieuwe plofkraak op juwelier: ‘We hadden net verbouwd’

Eigenaresse Tanja Saarberg-van Zeeland en bewakingsbeeld van de schade. Foto: Omroep Gelderland

– Wel zes plofkrakers telde een aangeslagen eigenaresse van juwelier Paul van Zeeland op camerabeelden. Maar terwijl de twee agenten die als eerste ter plekke kwamen enkele daders leken te kunnen aanhouden, gingen die er toch nog snel vandoor, filmden de buren.

“De politie weet wie het zijn, het was dezelfde scooter als bij een inbraakpoging een paar maanden geleden, alleen was er nu ook een auto bij”, stelt Tanja Saarberg-van Zeeland maandagochtend. Ze is aangeslagen door de nieuwe plofkraak op haar zaak in Velp, want in 2019 was het ook al raak. “Ik ben trillerig van woede en verdriet.”

Tegen muur geblazen

Bij de buren, die al wakker waren geworden van lawaai, vlogen de ramen eruit. Zij filmden het vervolg. “Levensgevaarlijk, zulk groot geschut”, vindt buurman Menno Schermer, die met zijn zoontje tegen de muur werd geblazen door een enorme explosie.

Ze liepen minutenlang met tassen en kabels heen en weer

“Mijn zoontje slaapt voor en ik achter en we wilden allebei net kijken wat we hoorden, toen we elkaar op de gang tegenkwamen en de eerste klap kwam. Ik zei: film en maak foto’s. Terwijl ik 112 belde, liepen mannen met bedekte gezichten en donkere kleding nog minutenlang met tassen en kabels heen en weer. Eentje stond op de uitkijk”, blikt Schermer terug.

Pand verzakt

De schade bij de juwelier is enorm. Binnen in de zaak en buiten liggen glasscherven en andere brokstukken. Saarberg-van Zeeland: “Het pand is een beetje verzakt. We mogen er niet eens in. Binnen zijn de rolluiken naar binnen geslagen en de kasten zijn kapot. We hadden het net allemaal weer mooi verbouwd na de vorige keer.”

Zie ook: Plofkraak bij juwelier in Velp, politie overloopt daders

Bij de vorige plofkraak maakten de daders een grote hoeveelheid sieraden buit. Wat er dit keer is meegenomen, is niet bekend. De daders lieten twee tassen achter op het terrein, mogelijk met buit. Of er inmiddels aanhoudingen zijn verricht, is niet duidelijk.

Kijk naar een interview met de eigenaresse en de buurman: