Baltsende bosuilen, je komt ze nu tegen in het bos

Bosuil. Foto: Jeroen van Wijk

– De komende maanden zal de roep van de bosuil op veel bosrijke plekken in Rheden en Rozendaal te horen zijn. Het broedseizoen komt er namelijk weer aan. De piektijd is vaak rond 23.00 uur, maar het kan ook zeker eerder of (veel) later. Het zien van een bosuil is wel iets lastiger.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de rans- steen- en velduil, is de bosuil uitsluitend ’s nachts actief. De bosuil jaagt met name op kleine zoogdieren en vogels. Overdag rusten ze uit op een onopvallende plaats. Tijdens een boswandeling kan het afspeuren van boomholten lonen, maar een beetje hulp kan geen kwaad.

Met een stand van circa 5000 broedparen is de bosuil de meest voorkomende uil van Nederland, zo vertelt Jeroen van Wijk, natuurfotograaf en ecoloog bij Geldersch Landschap & Kasteelen.

Van Wijk: “Zoals de naam al doet vermoeden, leeft de bosuil voornamelijk in onze bossen. Maar ook in parken, groene woonwijken en op boerenerven voelt hij zich thuis. Voorwaarde is de aanwezigheid van een geschikte broed- en slaapplaatsen. Van nature gebruiken bosuilen hier holtes in oude bomen voor, maar ook speciale nestkasten zijn in trek. Een enkele keer wordt zelfs een oude schoorsteen gebruikt.

In de herfst worden de jongen van het afgelopen jaar uit het territorium verdreven en zijn de oudervogels, die doorgaans hun hele leven bij elkaar blijven, weer steevast op hun vaste broedplek te vinden. Bosuilen zijn in dit opzicht dan ook vroege vogels: er wordt gepaard in de winter en het is geen uitzondering dat het vrouwtje in januari of februari al eieren legt! ”

Bekende roep

Ook al komen ze in onze provincie veel voor, het is niet vanzelfsprekend deze mysterieuze vogel te zien. Wel zullen veel mensen er al eens één gehoord hebben. Misschien zelfs onbewust; het kenmerkende “hoe… hoe-hoe-hoe-hoeeee…” van het mannetje en het luide “ke-wik” van het vrouwtje worden namelijk vaak gebruikt als achtergrondgeluid in spannende filmscènes. Vooral in de herfst en het begin van de winter laten bosuilen zich volop horen. Zo bakenen ze hun territorium af.”

Kom je ze ook tegen, en kun je mooie foto’s maken, wij zijn heel benieuwd.