Eindelijk is het boek over de Gelderse geschiedenis er: ‘Ik ben zo trots’

Ridder René bekijkt het boek van Dolly Verhoeven. Foto: Omroep Gelderland

– Het duurde zes jaar, maar eindelijk is het boek over de Gelderse geschiedenis donderdag officieel gepresenteerd.

Het is een project van Dolly Verhoeven, hoogleraar aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, en is getiteld Verhaal van Gelderland. “Fantastisch natuurlijk. We hebben er zo lang aan gewerkt en nu heb je het boek in handen. Dat is wel een feestje.”

Volgens Verhoeven zijn het eigenlijk vier boeken. “Vier periodes uit de geschiedenis die allemaal een eigen boek hebben gekregen. Van de prehistorie via de middeleeuwen via de zeventiende en de achttiende eeuw naar de negentiende en twintigste eeuw. Het eerste boek gaat over Gelderland voordat het Gelderland was, want dat bestond nog niet in de prehistorie en de Romeinse tijd.”

Hoogteverschillen en rivieren

Onze provincie heeft een hele specifieke geschiedenis, onvergelijkbaar met andere delen van Nederland. “Het heeft echt een eigen verhaal. Daarom is het goed dat het nu een keer wordt verteld. Het landschap speelt een enorm belangrijke rol: de hoogteverschillen en de verschillende grondsoorten. Maar vooral de grote rivieren, die Gelderland altijd hebben verbonden met de rest van de wereld en ook een verdediginglinie vormden. En ook delen van Gelderland van elkaar gescheiden hebben”, legt de hoogleraar uit.

Bekijk de video voor een inkijkje in het boek.

Er komen ook veel karakteristieke Gelderlanders in voor. “We hebben zestig personen uitgelicht in het boek. Dat loopt van een dame in de Romeinse tijd tot Joris Ivens, de beroemde filmmaker uit Nijmegen. En natuurlijk Karel van Gelre, de grootste Gelderlander aller tijden. Het boekt loopt eigenlijk bijna tot nu, ook corona komt er nog in voor.”

Toegankelijk boek

“Gelderland is een hele mooie provincie met een rijke geschiedenis, heel gevarieerd. Dat verdiende echt een boek. Het is interessant voor mensen die interesse hebben in geschiedenis, maar het is toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen doorgewinterde geschiedenisboeklezer te zijn. Ik ben supertrots op dit boek.”

Het Verhaal van Gelderland – Foto: Omroep Gelderland