Gemeente Rheden nodigt leerlingen uit voor film ‘Wolf’

Film Wolf. Foto: Rheden

– Op uitnodiging van de gemeente Rheden hebben 65 basisschoolleerlingen op woensdag 9 november samen de film ‘Wolf’ bekeken in het Filmhuis Dieren. Na de voorstelling gingen zij met wethouder Paul Hofman en twee boswachters van Natuurmonumenten in gesprek over de terugkeer van de wolf in ons land.

De wolf is terug in Nederland. In 2015 werd in Drenthe voor het eerst in 150 jaar weer een wolf gezien. Sindsdien is het aantal wolven gestaag toegenomen. Naar schatting leven er nu zo’n 40 á 50 wolven verspreid over ons land.

Bijzonder

Ook op de Veluwe komen weer wolven voor. Wethouder Paul Hofman wilde daarom graag met de jeugd in gesprek over de wolf. “Het gaat niet goed met de natuur. Daarom is het heel bijzonder dat de wolf na 150 jaar weer terug is in ons land. Sommige mensen hebben daar moeite mee, maar dat zegt misschien ook wel iets over hoe wij omgaan met de natuur”, zei de wethouder.

Vervolgens gaf Paul Hofman de microfoon door aan de boswachters Susanne Blommaert en Tonnis Boersma van Natuurmonumenten.

Beschermde diersoort

De wolf komt de laatste tijd vaak negatief in het nieuws, omdat hij zich regelmatig vergrijpt aan schapen, moeflons en ander vee. “Dat is een lastig probleem. We moeten maatregelen treffen om het vee beter te beschermen, bijvoorbeeld door schrikdraad rond de omheiningen te plaatsen. Daar is ook geld voor beschikbaar”, aldus de boswachters. “De wolf verjagen is geen optie, want is een beschermde diersoort. Bovendien heeft het roofdier een belangrijke functie in de natuur. Hij zorgt er mede voor dat het aantal herten en wilde zwijnen niet uit de hand loopt. Daarnaast draagt de wolf bij aan de biodiversiteit. De kadavers die zij achterlaten is weer een belangrijke voedingsbron voor allerlei aaseters, zoals de raaf en diverse insecten. Wij moeten weer aan de wolf wennen en de wolf moet weer aan ons wennen”.

Opgezette wolvin

Speciaal voor deze gelegenheid hadden de boswachters een opgezette wolvin meegenomen, een van de eerste wolven die op de Veluwe is geboren. Helaas is de wolvin een paar jaar geleden bij Planken Wambuis door een auto aangereden en omgekomen. Zij bleek op dat moment zwanger te zijn van vier welpen. Na haar dood is zij opgezet en wordt zij ingezet bij voorlichting aan het publiek. Na de film konden de leerlingen de opgezette wolf van dichtbij bekijken en vragen stellen aan de boswachters.