Rabbijn Soetendorp bezoekt graf adoptieouders in Velp

Rabbijn Soetendorp bezoekt graf adoptieouders in Velp. Foto: Martin Slijper

– Het was tot 2020 een heel onopvallend graf tussen al die andere graven. Je liep er voorbij als je het niet wist. Een graf zonder grafsteen. De steen op RK Begraafplaats in Velp was in de loop der tijd verloren gegaan, maar het graf was bewaard gebleven. Het is het graf van Bertus van der Kemp.

Bertus van der Kemp is een man uit Velp die in april 1945 vlak voor de bevrijding van Velp door een granaat werd getroffen toen hij zijn jonge onderduiker Bobby probeerde te beschermen. Dat graf herbergt een verhaal dat pas na de oorlog de aandacht kreeg.

Op 16 juni 2016 ontving Bertus postuum de Yad Vashem medaille die wordt toegekend aan niet-joden die joden hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Inmiddels heeft het graf de steen en een plaquette. En dat is mede dankzij Rabbijn Soetendorp. Dankzij Bertus en zijn vrouw Ria overleefde hij de oorlog als baby. Rabbijn Soetendorp heeft het geplaatste monument van Bertus in Velp nog nooit gezien. Op donderdag 10 november om 11.00 uur gaat dat alsnog gebeuren met een bezoek aan de graven van vader Bertus op de RK begraafplaats aan de Bergweg in Velp. Daarnaast bezoekt hij ook het onlangs gerestaureerde graf van moeder Ria in Gedenkpark Huissen. Hij zal bloemen en, naar Joods gebruik, een steentje leggen op beide graven.

Rabbijn Soetendorp bezoekt graf adoptieouders in Velp – Foto: Martin Slijper