Mantelzorger Jacqueline gaat door het vuur voor buurvrouw Joke

Jacqueline Hildebrink (l) en Joke Kip. Foto: Omroep Gelderland

– Jacqueline Hildebrink uit Dieren zorgt al sinds 2011 voor haar hulpbehoevende buurvrouw Joke Kip. Niets is te veel gevraagd; Jacqueline staat dag en nacht voor haar klaar. Als de mantelzorger de klus niet zelf kan doen, dan doet haar man het.

Bijna iedere dag gaat Jacqueline langs bij Joke, die een paar huizen verderop woont. Als ze bij haar buurvrouw aankomt, zwaait ze even kort voor het raam en loopt dan achterom naar de keukendeur. Bij binnenkomst worden de boodschappen die ze heeft meegenomen in de koelkast gezet. In de woonkamer zit Joke al te wachten op een praatje.

“Een praatje is belangrijk en verder doe ik echt allerlei uiteenlopende klusjes”, vertelt Jacqueline. “De tuin, de grote klussen, de boodschappen, mee naar de huisarts of het ziekenhuis, naar de dierenarts met de poes. Voorheen toen Joke dat nog kon maakten we weleens een uitstapje, bijvoorbeeld een ritje naar de Posbank. Maar dat gaat nu niet meer. Straks help ik haar ook weer om de kerstboom neer te zetten.”

‘Ze zijn goed voor mij’

“Ik noem haar altijd mijn engeltje”, benadrukt Joke. “Meestal als de nood het ergste is dan is de redding nabij. Jacqueline weet al wat ik nodig ga hebben voordat ik het zelf weet. Ja haar man ook, net zo goed. Met z’n tweetjes zijn ze goed voor mij”.

Joke vertrouwt op de goede zorg en vriendschap van Jacqueline en weet dat ze bij haar ook terecht kan voor kleine wensen. “Kun je voor mij een potje appelcompote meenemen uit de supermarkt? Dat mag je hebben als je diabetes hebt”, vraagt ze aan Jacqueline. Die belooft het bij het volgende bezoek mee te nemen.

De man van Jacqueline windt een of twee keer in de week de klokken van Joke op. “Het zijn nog ouderwetse klokken en ze hangen hoog op de muur, daar kan ze niet zo goed bij. En Joke wil wel bij de tijd blijven, dus de klok moet blijven lopen”, zegt ze lachend.

Tips en adviezen

Jacqueline kreeg donderdag een bon van de gemeente Rheden, omdat het de Dag van de Mantelzorg is. Het gebaar wordt erg gewaardeerd, maar belangrijker is een goed gesprek met andere mantelzorgers. “De bijeenkomsten die georganiseerd worden voor mantelzorgers met bepaalde thema’s, daar heb je echt wat aan, die zijn voor mij belangrijker. Daar krijg je soms goede tips en adviezen, want sommige dingen weet je niet, en dat is altijd erg jammer.”

Zie ook: Van niets tot 200 euro, zo waardeert jouw gemeente mantelzorgers

Tijd voor zichzelf heeft Jacqueline niet veel, want naast de zorg voor Joke heeft ze ook de zorg voor twee zoons met een beperking. Af en toe spreekt ze met zichzelf af om een avondje even niets te doen. “Maar ja, als je dan gebeld wordt dat Joke is gevallen of dat de stroom is uitgevallen of zo. Ja, dan ga je toch, ook al had je besloten die avond thuis te blijven.”

Bekijk hier hoe Joke wordt geholpen door Jacqueline: