Grote zorgen om tamme wolf: ‘Een acute, zeer gevaarlijke situatie’

Een foto van een wolf ter illustratie. Foto: Christel Sagniez - Pixabay

– Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging maken zich ‘ernstig zorgen’ om de wolf op De Hoge Veluwe die mensen benadert. Ze vinden dat het roofdier zo snel mogelijk moet worden verjaagd van mensen. Desnoods moet de tamme wolf worden gedood, stellen ze.

Onlangs doken beelden op bij Omroep Gelderland en op sociaal Media op van een wolf die vlak langs een gezin liep in het nationale park en een wolf die een racefietser achtervolgde. Natuurfotografen die een wolf omsingelden zorgden eerder al voor ophef. Op de Posbank bij Rheden is de wolf nog niet gezien.

De beide natuurorganisaties, die overigens groot voorstanders zijn van de terugkeer van de wolf in Nederland, spreken van ‘een acute, zeer gevaarlijke situatie’ doordat het dier mensen niet meer uit de weg lijkt te gaan. Ze roepen de provincie op om de tamme wolf op De Hoge Veluwe onmiddellijk aan te pakken om ongelukken te voorkomen.

“De te nemen maatregel daarbij is zenderen en verjagen en als dat geen resultaat heeft: de wolf doden. Zenderen betekent dat de wolf wordt verdoofd en een halsband om krijgt die een gps-signaal afgeeft. Verjagen kan met zogenaamde niet-lethale munitie”, schrijven Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging in een persbericht.

Provincie wil met paintballgeweer op wolf schieten

Vorige week werd bekend dat de provincie Gelderland de wolf binnenkort wil verjagen met paintballgeweren. Daar is een ontheffing voor verleend, zo schrijft Omroep Gelderland. “We hebben te maken met een wolf die te tam is. Dus we moeten hem afschrikken”, liet een woordvoerder eerder weten.

De twee natuurorganisaties zijn van mening dat het allemaal veel te lang duurt en vinden dat de tamme wolf onmiddellijk moet worden gezenderd om vervolgens te starten met verjagen zodat het dier niet nog tammer wordt. “Als die maatregel niet in korte tijd afdoende blijkt, is volgens het IPO wolvenplan maar een resterende maatregel mogelijk; het verwijderen van de wolf. De wet geeft voor dit soort uitzonderlijke situaties ruimte om een beschermd dier als de wolf te doden.”

Als de wolf via een zender kan worden gevolgd, wordt ook duidelijk of het om één of meer exemplaren gaat die dicht bij mensen komen, stellen beide organisaties. Ze vinden dat De Hoge Veluwe de hekken rond het natuurgebied moet openen, zodat de wolf na verjaging eventueel uit het park kan vluchten.

Directeur Seger van Voorst tot Voorst van Nationaal Park De Hoge Veluwe noemde het verjagen van de wolf met een paintballgeweer eerder een schijnoplossing. Hij verzet zich sterk tegen de komst van de wolf en ziet liever dat het roofdier gevangen of gedood wordt.