Broodnodig nieuw dierentehuis stap dichterbij: ‘Moeten nu aan de bak’

Het dierentehuis is blij dat ze nu echt aan de slag kunnen. Foto: Pixabay

– Het broodnodige nieuwe onderkomen voor het Dierentehuis Arnhem en omstreken is weer een stap dichterbij. Om bij de bank een lening voor de nieuwbouw te kunnen krijgen, was een garantstelling van de gemeente nodig. Die heeft Arnhem nu gegeven. Veel later dan het asiel zelf had gehoopt, maar bestuurslid Jan Hendrik Klein Molekamp is blij met deze ‘goede stap’, waar hij ruim een jaar voor heeft moeten strijden.

Nu kan hij naar banken toe en offertes op gaan vragen, legt Klein Molekamp uit. “Ondanks alle vertraging zijn we wel doorgegaan met onze plannen, dus die zijn bijna klaar.” Eind deze maand hoopt de dierentehuisbestuurder daarmee naar aannemers toe te kunnen. “Dan verwacht ik eind januari hun antwoorden te hebben.

‘Dan hebben we een probleem’

Klein Molekamp hoopt maar dat dat allemaal binnen de berekende 4,4 miljoen euro kan die de nieuwbouw mag kosten en waar de gemeente nu dus garant voor staat. “Als het door gestegen bouwkosten allemaal onbetaalbaar blijkt te zijn geworden, hebben we weer een nieuw probleem.” Bovendien zou ook de stikstofproblematiek nog invloed kunnen hebben, weet Klein Molekamp.

Maar filosoferen over de scenario’s wat er zou gebeuren als een van die beren op de weg komt, heeft de oud-burgemeester als zinloos ervaren. “Dat zien we dan wel. Het maakt ook nogal uit of je het budget met 100.000 euro of 1 miljoen euro overschrijdt. In elk geval moeten we nu hard aan de bak.”

De laatste maanden kwam er eindelijk een beetje vaart in het langlopende proces met de gemeente, zag Klein Molekamp. De publiciteit heeft volgens hem geholpen en ook zou de nieuwe wethouder wat beter ingewerkt zijn geraakt. Dit moet dan echt de laatste winter zijn in het oude gebouw vol lekkages en scheuren in de muren. “Met de verwachting dat er iets nieuws komt, kunnen we dat nog wel één keer dragen. Het scheelt als je weet dat het de laatste keer is.”

Kosten ‘stijgen fors’

Naast Arnhem vangt het tehuis ook dieren op uit Rheden, Rozendaal, Overbetuwe, Lingewaard, Duiven, Westervoort, Zevenaar en Doesburg. Arnhem vraagt die gemeenten om ook voor een deel van het bedrag garant te staan, maar die hebben daar nog niet toe besloten en zijn dat ook niet verplicht, laat wethouder Marco van der Wel weten.

Naast de garantstelling zullen de structurele kosten die Arnhem voor dierenopvang kwijt is, sowieso ‘fors stijgen’. Van ongeveer 215.000 euro naar zo’n 300.000 euro per jaar.

Zie ook: