Dit circus heeft geen tent, maar maakt wel veel ouderen blij

De clown van Cirknus. Foto: Omroep Gelderland

– De komende zes weken trekt Circus Cirknus langs verschillende zorginstellingen in de regio. De circusartiesten geven in verpleeghuizen shows aan bewoners, die zelf niet meer naar buiten kunnen om het circus te bezoeken. En dat levert een hoop vrolijke gezichten op.

“Hoog geëerd publiek, welkom in het circus!”, zegt stalmeester Janneke de Vries van Cirknus. Zo’n 25 bewoners met dementie van ’t Jagthuis in Velp klappen luid. De activiteitenzaal van het verpleeghuis is omgetoverd in een klein circus.

Kijk hier naar de voorstelling bij ’t Jagthuis:

“Wij geven voorstellingen aan verpleeghuizen, maar ook in ziekenhuizen”, zegt Janneke de Vries. “Maar dan zonder tent, zodat het overal kan. De meeste mensen kunnen niet meer naar het echte circus, zo kunnen we het in klein toch aanbieden.”

Clown en honden

Vier artiesten treden er vandaag op. Elke artiest voert verschillende acts op, zo ontstaat er een show van een uur. Er is een evenwichtskunstenaar, een goochelaar, honden die door hoepels springen en natuurlijk een clown. Die veel applaus krijgt.

De show is speciaal gemaakt en aangepast aan bewoners van verpleeghuizen. Zo kan het konijn dat door de clown tevoorschijn wordt getoverd natuurlijk even door de ouderen geaaid worden. “Ik vind het heel dankbaar werk, omdat deze mensen al zo weinig hebben en zo kun je ze toch nog een heel mooie dag geven,” zegt Janneke de Vries.

Enig, ik vond het ontzettend leuk.

En de bewoners van ’t Jagthuis? Die genieten zichtbaar. “Ik vind dit echt heel bijzonder. Dat ze dit doen voor bewoners van verpleeginrichtingen,” zegt een man, wiens vrouw in ’t Jagthuis woont. “Hoe vind je het?”, vraagt hij zijn vrouw. “Enig, ik vond het ontzettend leuk,” antwoordt ze met een brede lach.

Dat is precies waar Cirknus voor is opgericht. “Ik hoop dat de mensen heel even hun pijn of problemen vergeten”, zegt De Vries. “Dementerenden zijn vaak in de war. Ik vind het heel fijn als ze even kunnen blijven zitten en kunnen genieten. Veel meer kun je ze denk ik ook niet meer aanbieden.”