Rheden geeft 250 nectarkroegen weg aan inwoners

wethouders openen eerste ‘nectarkroeg’ in Velp. Foto: Rheden

– De gemeente Rheden geeft 250 kleine nectarkroegen van 1 m² gratis weg aan haar inwoners. Paul Hofman en Dorus Klomberg hebben woensdag samen de eerste nectarkroeg aan de Graaf Ottostraat geopend in Velp. Maar wat is dat eigenlijk?

Wat is een nectarkroeg?

Een nectarkroeg is een strook met verschillende natuurlijke, droogtebestendige bloeiende planten en bloembollen. Insecten kunnen hier volop voedsel (nectar en stuifmeel) vinden. Daarmee draagt een nectarkroeg bij aan de overlevingskansen van insecten. De bloeiende planten in de nectarkroeg zijn niet alleen goed voor de insecten, ook draagt een groene bloeiende omgeving bij aan het welzijn van onze inwoners.

Insecten erg belangrijk

Door langdurige droogte, zoals afgelopen zomer het geval was, hebben insecten te weinig voedsel om te overleven. “Insecten zijn erg belangrijk in de natuur. Ze houden de bodem gezond, bestuiven de bloemen en fruitbomen en zijn voedsel voor veel vogels en andere dieren,” aldus Paul Hofman, wethouder van Natuur, Landschap en Biodiversiteit van de gemeente Rheden.

“Maar het gaat slecht met de insecten in Nederland, doordat er steeds minder ruimte is voor natuur en door een teveel aan stikstof en pesticiden (gif). Hierdoor nemen de insectenpopulaties snel af. Tegelijkertijd raakt de natuur uit balans waardoor er vaker plagen kunnen ontstaan, zoals van de eikenprocessierups. Ook met kleine maatregelen kunnen wij ons samen inzetten voor een gezonde natuur.”

Het aanvragen van een nectarkroeg kan tot zondag 27 november via www.rheden.nl/nectarkroeg. Inwoners die een aanvraag indienen, ontvangen binnen een week na de sluitingsdatum een reactie van de gemeente.