Wat doen die straaljagers ’s avonds boven Gelderland?

Dit is waarom de straaljagers nu zoveel te horen zijn. Foto: ANP

– Het is al een paar weken druk in het Gelderse luchtruim omdat Defensie een grote oefening houdt. Maar wat doen die straaljagers en helikopters ’s avonds boven Gelderland?

De Nederlandse Krijgsmacht houdt sinds 31 oktober een grote oefening. Ruim duizend militairen en 37 helikopters nemen deel aan de oefening Falcon Autumn. De Nederlandse krijgsmacht traint samen met andere landen om zich voor te bereiden op grootschalige luchtlandingsoperaties. Die oefening duurt tot 18 november.

Straaljagers in het donker

Aan Falcon Autumn nemen geen straaljagers deel. Toch horen inwoners van Gelderland sinds kort ’s avonds geregeld straaljagers overvliegen. Majoor Wilko ter Horst van het Ministerie van Defensie geeft opheldering. “We zijn met avondvliegen begonnen. Dat hoort bij de normale reguliere operaties.”

Volgens Ter Horst wordt elk jaar van november tot en met maart ’s avonds in het donker getraind. “Je moet overdag bij licht en in het donker kunnen vliegen.” Hij verzekert dat het niets te maken heeft met de situatie in Oekraïne. Het meest waarschijnlijk is dat de straaljagers die Gelderlanders horen naar vliegbasis Volkel vliegen.

Straaljagers in coronatijd

In de zomer van 2020 werden ook al meer straaljagers in het Gelderse luchtruim waargenomen. Dat gebeurde toen omdat het in coronatijd niet zo druk was met gewone luchtvaart. In normale tijden vliegen de straaljagers voor en na hun oefening langs de kustlijn terug naar de vliegbasis in Volkel, om de burgerluchtvaart te vermijden.

Maar door de coronacrisis vlogen er nauwelijks nog gewone vliegtuigen boven Nederland. “‘We kunnen nu dus rechtstreeks vliegen tussen de Noordzee en Volkel, en dan kom je over Gelderland heen. Dat scheelt benzine en het is ook wel eens leuk voor de mannen om een andere route van A naar B te vliegen. Maar omdat mensen dat niet gewend zijn, valt dat op”, zei een woordvoerder toen.

Zie ook: Dit is waarom er meer straaljagers over Gelderland razen