Een jaar lang kerstkaarten maken om stress te voorkomen: ‘Ze zijn populair’

Deze kerstkaart maken de cliënten.

– De afgelopen twee jaar – in de coronatijd – zijn we weer méér kerstkaarten gaan sturen. En dat is een trendbreuk met de jaren daarvoor. Bij zorgbedrijf Hart van Velp zijn ze al bijna een jaar lang bezig met het maken van de kaarten.

De winkel is een plek voor dagbesteding van verstandelijk beperkten. “We zijn er al heel lang mee bezig”, zegt Ilona. “Soms doen we er drie of vier dagen over om de kaart af te maken”, aldus Ella, die vertelt dat het maken van de kaarten precisiewerk is.

Bekijk hier hoe de kaarten handgemaakt worden.

Volgens winkeleigenaar en begeleidster Jolanda Derksen beginnen de cliënten in januari al met het maken van de kaarten voor de feestdagen om stress te voorkomen. “We willen er geen druk achter hebben, als er een bestelling komt van 400 kaarten kunnen we dat anders niet in een paar weken afmaken.”

Complimenten

“We krijgen complimenten van de mensen, dan is het mooi om te doen”, vertelt Ilona. Volgens de maakster zijn bijna al hun gemaakte kerstkaarten al verkocht. “Zeker in deze tijd verdienen we een mooie kerstboodschap”, zegt Jolanda. Of de makers zelf ook kerstkaarten versturen? “Dat weet ik nog niet”, laat Ella weten. “Misschien maak ik wel een foto en verstuur ik ze via WhatsApp.”