Man moet vijf jaar cel de cel in voor zijn inbraken

De rechtbank in Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

– De rechtbank in Zutphen heeft een man (40) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 62 maanden voor zes woninginbraken en vijf pogingen in Arnhem-Noord en Velp.

Ook moet de man aan meerdere slachtoffers een schadevergoeding betalen. Het gaat in totaal om ruim 30.000 euro.

Oude huizen

De man pleegde de inbraken tussen november 2021 en maart 2022. Dit deed hij vooral in het weekend en het liefste bij huizen uit de jaren 20 en 30 met houten kozijnen. Hij boorde gaten in de kozijnen, maakte het raam open en ging er veelal met geld en sieraden vandoor.

Uiteindelijk trof de politie zijn DNA in twee woningen aan. De rechtbank acht bewezen dat de man die inbraken pleegde en oordeelt mede op basis van zijn werkwijze dat hij ook verantwoordelijk is voor de andere inbraken. Ook vindt de rechtbank het kwalijk dat de man sieraden met zeer emotionele waarde heeft ontvreemd.

Jaren cel

De man moet nu ruim vijf jaar de cel in. Dat komt doordat hij eerder voor vergelijkbare vergrijpen veroordeeld is. Daarom houdt de rechtbank zich aan zeven maanden gevangenisstraf per woninginbraak. Bij een poging gaat de rechtbank uit van vier maanden. Hierdoor komt de straf uit op 62 maanden.

Die zeven maanden celstraf per inbraak komen niet uit de lucht vallen. De rechtbank beslist dat op basis van oriëntatiepunten van de zogeheten Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS). De LOVS moet onder meer de deskundigheid, rechtszekerheid en de processen om de rechtsgang bevorderen. Hierom publiceert het LOVS aanbevelingen en handreikingen in samenwerking met strafrechters.