Informatieavond over bijna 80 vluchtelingen emotioneel verlopen

Schepen bij het kanaal. Foto: Studio Rheden

– Tijdens een informatieavond in Theothorne in Dieren zijn veel buurtbewoners geïnformeerd over de komst van twee grote schepen. Die moeten drie maanden lang bijna 80 vluchtelingen huisvesten in de IJssel bij het begin van Apeldoorns Kanaal in Dieren.

Op de avond kwamen veel mensen af die tientallen vragen hadden. Ook waren er mensen die graag wilde weten waar ze aan toe waren omdat de communicatie niet goed geregeld was door de gemeente Rheden. Op de avond werden veel vragen gesteld waarbij het er soms zeer emotioneel aan toe ging.

De avond begon na een kort informatief verhaal van burgemeester Carol van Eert. Daarna kreeg meneer De leeuw als eerste het woord: “Er wordt niet gecommuniceerd, ik heb een pleeggezin en ben erg bezorgd als buurtbewoner.” Daarna vraagt hij: “Er is ook donker pad naast de sluis, ik ben bang dat de mensen straks in mijn tuin lopen, er is geen hek meer.” De gemeente beloofde meteen daar goed naar te kijken.

Emotioneel

Dan vertelt een zeer emotionele buurtbewoonster in tranen dat ze een anderhalve week lang zeer slecht heeft geslapen door de brief van de gemeente. Ze probeerde de gemeente diverse keren te bellen maar kreeg geen goede antwoorden op haar herhaaldelijke telefonische vragen aan de gemeente en was zeer ongerust.

Burgemeester erkent slechte communicatie

De burgemeester erkende dat de communicatie niet goed was: ”Ik snap de vraag en ik snap ook uw emotie en ik denk dat we het inderdaad niet goed hebben gedaan.”

De volgende buurtbewoner wilde weten hoe het zit met de mogelijke overlast van auto’s en vrachtwagens bij de schepen. Van Eert beloofde meteen dat alle buurtbewoners een telefoonnummer van de communicatiemanager krijgen waar ze met vragen en klachten naar toe kunnen bellen.

Pers

Tijdens de avond, waarbij de pers niet was uitgenodigd, en bij navraag ook geen antwoord kreeg of de pers welkom waren, werd ook duidelijk dat de schepen niet bij de Veerstoep in Dieren kunnen liggen aangezien die ruimte te klein is. De schepen zijn bijna 70 meter lang en ruim 7 meter breed. Op een boot is ruimte voor 36 passagiers in 16 hutten.

Veel vragen van omwonenden

Omwonenden hadden veel vragen tijdens de informatieavond. Moet ik bang zijn dat mijn kinderen niet meer veilig over straat kunnen? Veel vluchtelingen hebben last van trauma’s, hoe gaat het dan met Oud&Nieuw wanneer veel vuurwerk word afgestoken? Zijn er wel huisregels? Waar komen de vluchtelingen vandaan? Hebben ze een auto? En er zijn veel vragen gesteld over de stroomgenerator die de schepen van stroom moet voorzien als de gemeente niet op tijd stroom kan regelen. Bewoners uit de buurt zijn bang voor geluidsoverlast.

Omdat er 80 vluchtelingen komen wonen naast de Zutphensestraatweg adviseerde een bewoner de gemeente ook snel iets te doen aan de (snel)weg, want ze rijden daar vaak te hard en er gebeurde in het verleden al veel ongelukken.

Aan het einde van de avond waren veel mensen redelijk gerustgesteld maar niet iedereen. De komende week zal er nog meer duidelijk worden. Mensen die nog steeds vragen hebben kunnen met de gemeente Rheden bellen voor meer informatie.

Informatieavond over bijna 80 vluchtelingen emotioneel verlopen – Foto: Martin Slijper

Zie ook: Rheden biedt crisisnoodopvang voor vluchtelingen op twee schepen in Dieren

Vluchtelingen in gemeente Rheden

Steeds meer gemeenten in Nederland zetten zich in om veel vluchtelingen op te vangen, zo ook gemeente Rheden.

Of Rheden inmiddels voldoet aan de wens van de Rijksoverheid is niet bekend. Heeft de gemeente naar verhouding en vergelijkbaar met andere gemeenten al voldoende vluchtelingen opgevangen? Studio Rheden heeft ruim een week geleden ook vragen hierover gesteld aan de gemeente Rheden maar die zijn ook nog steeds niet beantwoord.

Scouting Dieren

Nick Schurink, voorzitter van Scouting Dieren, was niet blij met de nieuwe situatie. Ze waren wel op de hoogte dat de gemeente plannen had om vluchtelingen in twee schepen te plaatsen. Maar niet zo snel. De brief die omwonenden hebben ontvangen heeft Scouting Dieren niet eens gehad. Ook Nick Schurink vond de communicatie van de gemeente erg slecht.

Crisisnoodopvang

De vluchtelingen woonden eerst in Voorthuizen en zullen tussen 22 december 2022 en uiterlijk 21 maart 2023 gebruik maken van de crisisnoodopvang op twee schepen in de IJssel bij het begin van Apeldoorns Kanaal in Dieren. Uiterlijk 21 maart verhuizen de bijna 80 vluchtelingen weer naar een andere plek want dan moeten de schepen weer weg vertrekken. Waar ze dan heen gaan is nu nog onbekend.

Schepen

De schepen kunnen elk 40 mensen herbergen. Ook is er bemanning en personeel voor schoonmaak en catering aanwezig. Daarnaast zijn er 24/7 beveiligers en overdag ook personeel vanuit de gemeente. De schepen liggen inmiddels in Dieren aan de kade naast Scouting Dieren. De eerste vluchtelingen zouden deze week komen.

Omwonenden die nog vragen hebben over de komst van de schepen en de vluchtelingen kunnen met de gemeente contact opnemen via (026) 4976911 of mailen naar vluchtelingen@rheden.nl.

Tekening van Apeldoorns Kanaal in Dieren. – Foto: Martin Slijper