Hebben we straks nog een veerpont in Rheden en Dieren?

Veerpont Dieren. Foto: Studio Rheden

– Ook de veerpontjes in Rheden en Dieren luiden de noodklok. Kunnen ze de veren in de vaart houden? Ze halen hun inkomsten uit betalende klanten en subsidie. Maar een gedeelte van de subsidie stopt waardoor we straks mogelijk geen veerpontjes meer hebben. Dus is er nu een petitie gestart voor behoud van de pontjes.

De petitie is gestart door de ANWB samen met de Fietsersbond en het Fietsplatform voor behoud van de Gelderse pontjes. De petitie vraagt de provincie Gelderland om de veren in de vaart te houden. Of als het echt niet anders kan met een volwaardig alternatief op dezelfde plek te komen.

De subsidie komt voor 20% van de gemeente en 80% van de provincie. Als de provincie stopt met de subsidie is dat een grote strop.

Roland Jansen van Veerpont ‘Steeds Voorwaarst’ in Dieren: “Ik hoop dat de gemeentes kunnen helpen met het exploitatietekort. Ik ben in onderhandeling met beide gemeentes om te kijken wat mogelijk is, maar dat is nog afwachten. Ik heb nog twee man personeel en die moeten ook betaald worden.”

Gelders Verenfonds

Het Gelders Verenfonds, dat via subsidies de exploitatietekorten van veerponten aanvult, raakt leeg. De provincie Gelderland wil geen financiële bijdrage meer leveren aan het fonds. Hierdoor dreigt de prijs voor een overtocht duurder te worden, of zullen de pontjes minder vaak varen. Het kan zelfs leiden tot het verdwijnen van veerpontjes.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie, die al 4500 keer is getekend, zorgen veerponten voor beperking van de reiskilometers naar werk en school, tijdens wandel- en fietsroutes en voor lokale recreatie. Ook verbinden ze gemeenschappen met elkaar en hun voorzieningen.

Handtekening

“Met hun handtekening in de petitie laten inwoners, scholieren, fietsers en wandelaars zien dat ze boos zijn,” zegt Eric Nijland van het Fietsplatform. “De veren zijn belangrijke verbindingen om bij voorzieningen en scholen te komen, maar ook om een recreatief of sportief rondje te kunnen fietsen of wandelen.”

De petitie kan hier ondertekend worden.

Veerpont Dieren – Foto: S.J. de Waard / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons)