Hoogwater door extreme regenval: IJssel loopt vol

IJssel loopt vol. Foto: Martin Slijper

– Het water in de IJssel staat vanwege de vele regenval veel hoger. Komen de uiterwaarden onder water te staan? Stromen ze langzaam vol? Het lijkt er op dat we ons geen zorgen hoeven te maken over het hoge water in de rivier.

Toch is vanwege de hoge waterstand de kade bij Nijmegen al afgesloten voor verkeer. De gemeente heeft daar borden geplaatst om te voorkomen dat mensen hun auto nog parkeren op plekken die onder kunnen lopen.

IJssel loopt vol – Foto: Martin Slijper

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat maakt zich ook nog geen enkele zorgen. De waterstand in de Waal bij Nijmegen stond zaterdagavond op 9,24 meter. Rijkwaterstaat spreekt vanaf 9,65 meter pas van een ‘licht verhoogde waterstand’. Bij een NAP hoger dan 12,20 meter spreken ze van ‘hoogwater’. De verwachting is dat de waterstand maandagmorgen op 9,83 meter zal staan in de Waal bij Nijmegen. Na 20 januari zal de afvoer snel gaan afnemen in verband met het uitblijven van grote neerslaghoeveelheden.

Weet u nog hoe laag het water afgelopen zomer stond?

IJssel in de zomer van 2022 – Foto: Martin Slijper