Voormalig hotel De Roskam in Rheden tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners

De Roskam in Rheden. Foto: Martin Slijper

– De gemeente Rheden heeft eind 2022 overeenstemming bereikt met de eigenaren van voormalig hotel De Roskam aan de Arnhemsestraatweg 62 in Rheden om deze locatie vanaf 1 april te gebruiken als opvangplek voor Oekraïners. De gemeente huurt het voor minimaal twee jaar met de mogelijkheid tot verlenging.

De locatie wordt zo snel mogelijk geschikt gemaakt voor opvang. Zodra de huisvesting klaar is (naar verwachting half april) komen de eerste vluchtelingen. In eerste instantie gaat het om 170 vluchtelingen en dat aantal kan oplopen tot maximaal 250.

In de periode dat het voormalige hotel verhuurd is, bekijken de eigenaren samen met de gemeente welke mogelijkheden er zijn om de locatie De Roskam toekomstbestendig te maken.

Toename vluchtelingen

De verwachting bij de gemeente is, dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat naar Nederland komt verder zal toenemen. Burgemeester Carol van Eert: “Het is daarom goed dat dit voormalige hotel nu ook gebruikt kan worden voor de opvang van Oekraïners. De locatie is daar uitermate geschikt voor.”

Eigenaren van voormalig hotel De Roskam: “Onze gedachten gaan uit naar alle onschuldige mensen en kinderen die op dit moment slachtoffer zijn van dit gewelddadige conflict in de Oekraïne. Wij zijn blij dat De Roskam kan worden ingezet voor de tijdelijke opvang van deze vluchtelingen en dat wij op die manier samen met de gemeente Rheden ook een bijdrage kunnen leveren.”

Het is niet bekend of bewoners uit de omgeving al zijn geïnformeerd over de komst van 250 Oekraïners.

De Roskam in Rheden – Foto: Martin Slijper

Vluchtelingen uit Oekraïne

Het voormalig hotel De Roskam aan de Arnhemsestraatweg 62 in Rheden is inmiddels de vierde opvanglocatie waar vluchtelingen uit Oekraïne of andere landen in gemeente Rheden worden opgevangen. Eerder kwamen er al vluchtelingen wonen in twee schepen bij het Apeldoorns Kanaal in Dieren, in Velp aan de Vijverlaan en aan de Kerkallee 103 en 103a.

Naast Velp komt er in de gemeente Rheden nog één opvanglocatie in het voormalige klooster St. Michaël in De Steeg. Dit wordt vermoedelijk pas in de zomer van 2023 in gebruik genomen door oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Vanwege grote onderhoudswerkzaamheden moet het klooster eerst worden opgeknapt.

Asielzoekers

Naast vluchtelingen wonen er ook nog asielzoekers aan de Arnhemstraatweg 348 in Velp.

Arbeidsmigranten

En in de gemeente Rheden zijn momenteel ook nog drie locaties waar arbeidsmigranten wonen. Dat is in Velp in het Polenhotel naast het ziekenhuis, aan de Broekstraat en aan de Daalhuizerweg 8. Voorheen woonden er ook nog arbeidsmigranten aan de Willemstraat 30, maar dit pand is in augustus 2022 afgebrand.