Velpse kunstenares maakt kunstwerk van trapspijlen gesloopt gemeentehuis

De regenwolk moet ergens in de natuur komen te staan. Foto: Omroep Gelderland

– Aangezien de gemeente Rheden een gloednieuw gemeentehuis krijgt, is het oude gemeentehuis helemaal gesloopt. Zo’n 98 procent van alle materialen is gerecycled, of wordt hergebruikt. Kunstenares Ellie Wouda mocht voor de sloop al een kijkje nemen. De roestvrije stalen spijlen van de trap waren precies wat zij nog nodig had voor haar metershoge regenwolk.

“Ik had al wol gekregen van de schaapskooi in Rheden, dus mijn idee was om daar een grote regenwolk van te maken. Maar ik was nog op zoek naar de ondersteuning van de wolk. Ik dacht aan betonstaven of iets dergelijks. Maar toen kwam ik deze trapspijlen tegen, en dat was het gewoon. Precies wat ik zocht!” legt Wouda uit.

Ondankbaar

Met haar kunstwerk wil ze ook een diepere boodschap overbrengen. De kunstenares verontwaardigd zich al langer over een bepaalde ontwikkeling in de maatschappij: “Het doet mij zeer om te zien hoe ondankbaar we over het algemeen met materialen omgaan. Je kunt er niemand direct op aanspreken, maar toch gebeurt het. Ik vind dat we respectloos omgaan met wat ons als mens gegeven wordt.”

Wolk als metafoor

De wolk is voor haar een metafoor voor alles wat we van de hemel krijgen: “We krijgen dingen waar we geen vat op hebben, maar wat ons gewoon toekomt vanuit de natuur. De elementen uit de natuur zorgen ervoor dat we kunnen leven en ons ontwikkelen.”

Wanneer de regenwolk af is, hoopt Ellie dat het in de gemeente Rheden komt te staan. Het liefst ergens buiten in de natuur: “Ik vind het een mooi idee om iets terug te kunnen geven aan de natuur. Vogels maken hun nestjes onder andere van wol, dus als dit kunstwerk buiten staat kunnen de vogels er van pakken. Als we het dan ieder jaar weer met nieuwe wol aanvullen kunnen we dit zien als een ceremonie van dankbaarheid.”

De 98 procent gerecyclede materialen bestaan uit verschillende stromen. Beton is de grootste stroom, wel 85 procent. Verder zijn ook ijzer, gips, isolatie, hout, dakleer, steen, glas en vloerafwerkingen gescheiden en gerecycled. Dit is bij elkaar goed voor 13 procent. De 2 procent van de materialen die niet gerecycled konden worden, bestond met name uit asbest. Naast materialen die gerecycled konden worden, zijn er ook veel materialen hergebruikt. Zo wordt 5000m2 hout uit de kantoren weer hergebruikt in de nieuwe raadszaal.

Vier toiletpotten en twee urinoirs

Naast de kunstenares, hebben ook de Rhedense pioniers wat spullen uit het gemeentehuis op de kop getikt. Voor hun nieuwe scouting clubhuis hebben ze vier toiletten, twee urinoirs, rolluiken, verlichting, brandblussers, kapstokken en buitenmeubilair overgenomen: “We zijn er enorm blij mee. Alles dat we niet hoeven aan te schaffen, is mooi meegenomen” aldus Marcel Meulenbeek van het bouwteam.

Gemeentehuis verhuist naar de Steeg

Nu de sloop van het gemeentehuis is afgerond, kan de bouw van het nieuwe duurzame gemeentehuis beginnen. Momenteel loopt er echter nog een aanbesteding voor de juiste aannemer: “We zijn nog met meerdere aannemers in gesprek, maar we zitten in de laatste fase. We hopen dit binnenkort rond te hebben.” Het nieuwe gemeentehuis komt in de Steeg, en moet naar verwachting eind 2024 klaar zijn.