De megastal in Ellecom is nog steeds niet van de baan

Koeienstal. Foto: Martin Slijper

– Landgoed Middachten heeft al jarenlang plannen om in de uiterwaarden van Ellecom een megastal te bouwen. Maar daar is niet iedereen blij mee. Komt er ondanks veel protest toch een megastal in Ellecom?

Inwoners van Ellecom hebben nog steeds geen zekerheid, ze protesteren al ruim 5 jaar lang tegen de megastal.

Landgoed Middachten is een landgoed op de Veluwezoom en in de IJsselvallei tussen De Steeg en Ellecom. Het landgoed behoort met zijn 900 ha ( 1300 voetbalvelden ) tot de grootste particuliere landgoederen in Nederland.

Megastal met 468 koeien

Landgoed Middachten is tevens eigenaar van de grond aan de Eikenstraat in Ellecom en wil daar nog steeds een megastal laten bouwen met maximaal 468 koeien. De stichting Behoud Uiterwaardenlandschap (SBU) in Ellecom wil daar een stokje voor steken.

Tot nu toe weigert de Provincie Gelderland de in 2015 verleende natuurvergunning in te trekken. Ook de rechtbank in Arnhem wees onlangs het beroep van een aantal individuele Ellecommers af tegen dit bouwplan. Particulieren zouden in deze zaak geen partij zijn. Argumenten die aantonen hoeveel schade de megastal aan de natuur zal aanbrengen, zijn daarom inhoudelijk niet behandeld.

De Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap is ontevreden met deze afwijzing en diende samen met Mobilisation for the Environment (MOB) bij de Provincie een nieuw verzoek in tot intrekking van de Natuurbeschermingswet (Nbw)-vergunning. De verwachting was dat de provincie Gelderland de Ellecomse megastal zaak ditmaal wel inhoudelijk zou gaan beoordelen. Maar opnieuw kondigde de provincie aan dat zij, zonder argumenten daarvoor te leveren, geen aanleiding ziet de verleende vergunning in te trekken. De bouw van de megastal aan de Eikenstraat in Ellecom blijft dus mogelijk.

Tekst gaat verder onder foto.

Ellecom – Foto: Google

De plannen op Landgoed Middachten.

De stal komt pal naast kwetsbare en beschermde bronbossen op een akker waar nu vooral maïs als veevoeder wordt verbouwd. Op de akker komen naast de boerderij en opslag/mest silo’s twee stallen. Een voor melkvee (300 koeien) en een voor jongvee (168 koeien). Middachten bouwt daarnaast nog eens drie luxe villa’s op 100 meter van de stal en 50 meter van de bronbossen.

Ook de twee melkveehouderijen in de Havikerwaard, eveneens op landgoed Middachten, willen uitbreiden. Uitstoot van de nieuwe stal, de mogelijke uitbreidingen en de luxe villa’s komen bovenop de al bestaande uitstoot van de zwaar belaste uiterwaarden en Veluwezoom.

SBU gaat vanaf volgende maand de inwoners en politici van de gemeente Rheden uitgebreid informeren over de stand van zaken bij de megastal.

De stichting is inmiddels een actie gestart om geld op te halen om de advocaatkosten voor de procedure tegen de megastal te kunnen financieren.