Ree zat vast in hek, maar waarom staat dat ding daar?

Een ree kan normaal gesproken over kleine hekken springen. Foto: Pixabay

– In Rheden zat een ree vast in een laag hek. Het beestje kon bevrijd worden door de hulpdiensten. Maar wat als het niet gevonden was? En waarom staan die hekken er eigenlijk? Dat en meer vragen we aan boswachter Frank Theunissen. Hij is boswachter op de Zuid-Veluwe.

“Het dier had een akelige dood kunnen sterven”, bevestigt Theunissen. “Het is maar goed dat het gevonden is.”

Zwijnen

Theunissen legt uit wat voor hekken het zijn. “Het zijn ‘zwijnenwerende’ rasters. Ze zijn bedoeld om zwijnen tegen te houden. Ze zijn iets meer dan een meter hoog, zodat herten en reeën er wel overheen kunnen springen. Op de Veluwe zie je ze veel rondom landbouwgrond. Zwijnen houden namelijk van wroeten in de grond. Terwijl herten alleen maar grazen. Daarom zijn er veel plekken waar herten wel welkom zijn, maar zwijnen niet.”

Hoe kan het dan dat een ree toch vast komt te zitten? “Ik denk niet dat er een manchet op het hek zit. Op veel plekken zit dat wel op een hek. Dit is een dun, fijn stuk kippengaas dat over de bovenzijde van het hekwerk zit. Herten en reeën schoppen vaak naar achter met hun benen als ze een sprong maken. Door het fijne gaas trappen ze dan tegen het hek aan, zonder dat ze er in vast komen te zitten. Zoals dat in Rheden gebeurde.”

Schade

Ook andere boswachters bevestigen dat de hekken er staan om de zwijnen buiten bepaald gebied te houden. Zijn er geen andere methodes die minder risicovol voor reeën zijn? “Nee, die zijn er niet”, zegt Theunissen. Hij bevestigt wel de noodzaak van de hekken. “Zwijnen kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Je moet er niet aandenken dat ze in je tuintje gaan wroeten. En op de Veluwe zijn nu eenmaal veel zwijnen.”