De wolf over de grens, zó zit het in Duitsland

Zwervende wolvin. Foto: Tine Huiberts

Omroep Gelderland is deze week in Duitsland om te kijken wat we van onze oosterburen kunnen leren over het samenleven met de wolf. We vroegen ons publiek naar hun vragen over de wolf. Hieronder de meest gestelde vragen én de antwoorden.

Hoe beschermen Duitsers hun vee?

De Duitse natuurbeschermingsorganisatie NABU adviseert over de bescherming van landbouwhuisdieren (schaap, geit, koe, paard etc.). Net als in Gelderland worden daar de inzet van kuddebeschermingshonden en elektrische afrastering geadviseerd om de wolf weg te houden bij de dieren. Deze preventieve maatregelen worden op verschillende locaties ingezet, maar zijn op veel plekken niet aanwezig.

Klopt het dat de Duitsers beter met de wolf om kunnen gaan dan wij? Zo ja, hoe kan dat?

In het oosten van Duitsland zijn mensen al langer gewend om samen te leven met de wolf. Daar zijn relatief minder aanvallen op vee, omdat er vaker elektrische rasters en kuddebeschermingshonden ingezet worden. In Gelderland en de rest van Nederland is de wolf relatief nieuw en mensen beschermen hun dieren nog onvoldoende. Daardoor zijn er relatief veel slachtoffers.

Het is echter niet zo dat heel Duitsland rekening houdt met de wolf. Elk jaar worden nog steeds ongeveer 3500 landbouwhuisdieren verwond of gedood. Een uitgebreidere uitleg hierover vind je hier. Net als in ons land zijn er daarom gemengde gevoelens over de wolf. De soort speelt een belangrijke rol in de natuur, maar zorgt ook voor overlast. Daarom vinden verschillende Duitse organisaties dat de wolvenpopulatie wat kleiner zou mogen. Natuurorganisaties reageren daarop dat doodschieten weinig zin heeft. Dus ook in Duitsland zorgt de wolf voor hoofdbrekens.

Deze Pyrenese berghond is een kuddebeschermingshond bij een schapenboer in Noord-Duitsland – Foto: Omroep Gelderland

Hoe vaak wordt een kuddebeschermingshond zelf aangevallen?

Kuddebeschermingshonden worden vaak binnen elektrische rasters ingezet. Daar kunnen zij zelf niet uit. Wolven komen zeer zelden binnen deze rasters, dus een aanvaring met een wolf is heel zeldzaam. Heel soms verschijnt echter een nieuwsbericht dat een kuddebeschermingshond dood aangetroffen is. De wolf wordt dan soms als mogelijke dader genoemd, maar het is nooit bewezen dat dat waar zou zijn. In de Duitse plaats Vierkirchen werd de wolf ook verdacht van het doden van een kuddebeschermingshond, maar het is hoogstwaarschijnlijk een grotere hond geweest.

Omroep Gelderland is een week in het noorden van Duitsland om te kijken hoe onze oosterburen samenleven met de wolf. En om te kijken wat we daarvan kunnen leren.