Hoe ontstond het sinkhole in Velp?

Hoe ontstond het sinkhole in Velp?. Foto: Martin Slijper

– Velpenaren keken afgelopen weekend raar op toen ze een sinkhole zagen in de Dr. Schaepmanstraat in Velp. Na de ontdekking werd de straat meteen afgesloten om ongelukken te voorkomen. Studio Rheden is al vaker een sinkhole tegengekomen, maar hoe ontstaan ze eigenlijk?

Een sinkhole noemen ze ook wel eens een zinkgat of een verdwijngat. Sinkholes ontstaan in Nederland vaak als er overgangen zijn van warm naar koud weer. Eerst wordt de bodem warm en daarna koud. Een knal van water door een kapotte waterleiding kan dan zorgen voor een groot gat.

Dit is waarschijnlijk ook gebeurd in de Dr. Schaepmanstraat in Velp. Na de waterleidingbreuk is de weg maandag weer hersteld door de gemeente Rheden.

Zie ook: VIDEO | Zo ging Martin kopje onder in een sinkhole

Zie ook: Medewerker Studio Rheden fietst in groot watergat na lekkage (met filmpje)

Hoe ontstond het sinkhole in Velp? – Foto: Martin Slijper