Op wie moet ik stemmen? De stemwijzers op een rijtje

Zweef je nog? We helpen je een handje. Foto: Pixabay

– Deze woensdag mag iedereen van 18 jaar en ouder zijn of haar stem uitbrengen voor de Provinciale Staten in Gelderland en de waterschapsverkiezingen. En voor wie nog zweeft: er zijn verschillende stemwijzers gemaakt. We zetten ze voor je op een rijtje.

Allereerst is er natuurlijk het Kieskompas. Aan de hand van dertig stellingen die door Kieskompas in samenwerking met journalisten van Omroep Gelderland zijn gemaakt, kun je zien welke partij het dichtst bij jouw opvattingen staat.

Kieskompas Gelderland

Ook de collega’s van de Gelderlander en de Stentor maakten een kieswijzer, in samenwerking met de provincie en de waterschappen.

Mijn Stem Gelderland

SBS-programma Hart van Nederland pakt het heel anders aan en introduceert Het Kieshart. Deze kieshulp gaat ervan uit dat je op iemand wil stemmen die op jezelf lijkt. “Door de ‘Die lijkt op mij’-vragenlijst in te vullen, kom je niet uit bij een politieke partij, maar bij een persoon. Je wordt bijvoorbeeld gematcht op persoonlijkheid, ideologische standpunten en de mate van vertrouwen in de overheid.

Zo ontdek je welke drie kandidaat-politici het meest op jou lijken. “Daarom is de uitkomst geen stemadvies, maar laat het zien dat volksvertegenwoordigers los van hun politieke standpunten op ons kunnen lijken als mens”, aldus Hart van Nederland.

Kieshart

Samenstelling Eerste Kamer

En het is natuurlijk goed om te benadrukken dat een stem voor de Provinciale Staten van invloed is op de samenstelling van de Eerste Kamer. De gekozen leden van Provinciale Staten kiezen namelijk de 75 leden van de Eerste Kamer. Het is de taak van de Eerste Kamer om wetsvoorstellen goed te keuren of te verwerpen.

Stemhulp voor waterschappen

Gelderland telt drie waterschappen: waterschap Vallei en Veluwe, waterschap Rijn en IJssel en waterschap Rivierenland. Het uitbrengen van een stem voor de waterschappen is misschien nog wel moeilijker dan het bepalen van een stem voor de provinciale statenverkiezingen. Mijn Stem heeft ook een kieswijzer voor de waterschappen. En voor wie geen idee heeft welk waterschap bij jouw woonplaats hoort: je hoeft alleen maar even de postcode in te vullen en je weet het.

Mijn Stem waterschappen

Zijn we nog een stemwijzer vergeten? Laat het ons weten!

Lees alles over de provinciale verkiezingen op onze speciale pagina Gld Stemt.