Historische rit doet bevrijding herleven: ‘Ik vergeet het nooit meer’

Van Riel poseert met zijn vrouw voor zijn zeldzame amfibievoertuig. Foto: Omroep Gelderland

– Het was flinke stap terug in de tijd vandaag. Om te vieren dat de gemeente Rheden dit weekend 78 jaar geleden is bevrijd van de Duitsers, verzamelden zo’n 60 historische, militaire voertuigen zich in Rozendaal. Vanuit hier begonnen ze aan hun bevrijdingsrit. Om de veteranen zo goed mogelijk te eren, werd er extra veel aandacht besteed aan de details van de voertuigen, en de aankleding van de stoet.

“Veteranen, de bevrijders en verzetsmensen van toen, zijn er helaas niet meer of niet meer in staat mee te rijden”, aldus de organisatie. “Door alles zo goed mogelijk na te bootsen denken we dat het mogelijk is om toch een goed beeld te schetsen van die bevrijdingstijd in april 1945. Ook voor mensen die dat niet of in vroege jeugd hebben meegemaakt.”

Zeldzaam amfibisch voertuig

De stoet voertuigen werd verzorgd door de vereniging Keep Them Rolling: “Wij zijn een club liefhebbers die de militaire voertuigen op de weg houdt. Alle wagens die je hier ziet zijn gebruikt of gefabriceerd tijdens de Tweede Wereldoorlog,” legt Raymund van Riel uit. Hij is zelf de trotse eigenaar van een heel zeldzaam amfibisch voertuig: “Hij is eind 1942 gebouwd, in totaal zijn er twaalf duizend stuks gemaakt. De productie is abrupt gestopt omdat al snel duidelijk werd dat ze in gevecht situaties niet goed bleken te werken. Daarom zijn er ook maar weinig overgebleven. Ik ben er heel zuinig op.”

Van Riel geniet ontzettend van dit soort dagen: “Naast het feit dat ik het heel leuk vind om in mijn voertuig te rijden, zie ik dat mensen het leuk vinden om naar ons te kijken. We laten zien hoe het toen was. We zijn er trots op dat we in de voertuigen van de veteranen mogen rijden. Het is een dag met veel plezier, ik geniet er altijd van.”

‘Ik vergeet het nooit meer’

Meneer Hertzig is duidelijk geëmotioneerd door de stoet oude voertuigen: “Oude tijden komen weer terug, ik vind het fantastisch. Het is lang geleden, maar ik vergeet het nooit meer.”

Ook de burgemeester van Rheden, Carol van Eert, mag een stukje meerijden: “Ik vond het echt geweldig. Vooral als je in zo’n wagen zit, dringt het echt tot je door wat het betekend moet hebben toen de geallieerden hier in 1945 binnenkwamen om ons te bevrijden. Er stonden ook, net als toen, veel blije en uitgelaten mensen langs de route. Zo krijg je echt het gevoel van hoe het in die tijd moet zijn geweest.”

450-jarig jubileum

En dit weekend staat volgens de burgemeester niet alleen in het teken van de bevrijding: “De gemeente Rheden viert dit jaar ook zijn 450-jarig jubileum. Daarom is er morgen nog een bonte optocht en een groot festival met veel muziek en optredens rondom landgoed Avegoor en Sportpark EDS in Ellecom, iedereen is welkom!”