Kleine tuin? Ook daar kan prima een fruitboom in, zegt tuinman Romke

In september kunnen peren weer geoogst worden. Foto: ANP

– In deze tijd van het jaar bloeien de fruitbomen volop. Dat levert prachtige gezichten op in de Betuwe, maar ook in je eigen buurt. Want een fruitboom in je tuin is gauwer mogelijk dan je denkt. Ook als je maar een paar vierkante meter tot je beschikking hebt.

Tuinman Romke van de Kaa uit Dieren zegt dat kleine fruitbomen erg mooi tot hun recht kunnen komen in kleine tuinen. “Een mispel blijft bijvoorbeeld van nature klein, die wordt niet hoger dan 3,5 à 4 meter. En daar komt een flinke vrucht aan, die eerst rot moet zijn voor je ‘m in je mond kunt stoppen. Maar dat is niet mijn favoriete fruit, hoor. Het blijft een beetje een oudesokkensmaak”, lacht de tuinman.

Enthousiaster wordt hij van de kweepeer. “Daar kun je wel heerlijke dingen mee doen. Je kunt ze niet rauw eten, maar je kunt ze wel op alle denkbare manieren tot moes verwerken of in andere gerechten gebruiken. Hij bloeit prachtig en wordt niet veel hoger dan een meter of 4 à 5.”

Patiofruit

“Bovendien is er tegenwoordig een nieuwe ontwikkeling: het patiofruit. Dat is eigenlijk bedoeld voor op je balkon of terras. Het zijn heel kleine boompjes, die je zelfs in een flinke kuip zou kunnen houden. Ze hoeven niet eens in de volle grond te staan. Dan moet je denken aan appels, peren, kersen, pruimen: van alles en nog wat, maar dan geënt op een soort dwergstam. Die worden niet hoger dan 1.80 meter, echt handzaam. Als je dan toch iets op je terras wilt hebben, waarom dan niet iets waarvan je kunt eten?”, aldus Van de Kaa.

Op veel plekken te krijgen

De tuinman uit Dieren is buitengewoon geïnteresseerd in fruitbomen, zegt hij. “Als er aan een boom iets zit dat je in je mond kunt stoppen en op kunt eten, geeft dat toch een extra dimensie ten opzichte van een plant of boom waar je alleen naar kunt kijken.”

Er zijn verschillende manieren om aan zo’n fruitboom te komen: je kunt ze online bestellen of bij een kweker of tuincentrum halen. “Ze zijn heel algemeen verkrijgbaar, je hoeft er niet voor naar een specialist. Als je een boom in je tuin wil zetten, doe je er wel goed aan om naar een echte fruitbomenkweker te gaan. Fruitbomen doen het goed op klei, maar op zand willen ze soms niet. Dan heb je wel een heel sterk groeiende onderstam nodig om hem goed te laten groeien.”

Meikers en notarisappels

Het mooie aan een fruitboom in je tuin is volgens Van de Kaa dat je zelf de keuze hebt wát je gaat planten. “Je kunt zeggen: ik houd niet van die keiharde kersen waarmee je iemand praktisch een gat in het hoofd kunt gooien. Dan kies je lekker een meikers. Of je gaat voor notarisappels, die kun je niet meer vinden in de winkel. Het aanbod in de supermarkt is zo pover, dat is niet te vergelijken met een eigen fruitboom in je tuin.”

Biem Buijs spreekt op Radio Gelderland iedere twee weken met tuinman Romke van de Kaa. Eerder bespraken zij hoe je je tuin aanpakt wanneer je net een nieuwbouwwoning hebt gekocht: