Gedenkplaat voor gesneuvelde soldaten in De Steeg

Gedenkplaat. Foto: Comité 4 en 5 mei Gemeente Rheden

– Het Comité 4 en 5 mei Gemeente Rheden heeft zaterdag officieel een gedenkplaat onthuld in De Steeg tussen het fietspad en het spoor, tegenover de oprijlaan van kasteel Middachten.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden twee Britse soldaten bij de bevrijding op 16 april 1945 van het dorp De Steeg in de gemeente Rheden. De Duitsers waren al in geen velden of wegen meer te bekennen, maar het onschadelijk maken van explosieven en het ruimen van versperringen had vaak alsnog fatale gevolgen.

Duitse boobytrap

Donald Chisholm (32) en William McLaren (23) zagen een Duitse boobytrap over het hoofd bij het weer begaanbaar maken van de Middachterallee, de verbindingsweg tussen de dorpen De Steeg en Ellecom. Een paar dagen na de knal, die in het hele dorp te horen was, ging het gerucht dat er twee Tommies bij de explosie om het leven waren gekomen.

Lang was onduidelijk wie de omgekomen soldaten waren. John Kapteijn uit De Steeg vond via de nationale archieven van het Verenigd Koninkrijk een dagboek waarin stond dat de sterkte van de betreffende militaire eenheid van 16 op 17 april 1945 was gedaald met drie personen. Twee dodelijke slachtoffers en één zwaargewonde. Hij wist uiteindelijk de namen van de in De Steeg gesneuvelde soldaten te achterhalen via de site van de Commonwealth War Graves Commission, een organisatie die de laatste rustplaatsen van alle slachtoffers van de twee wereldoorlogen beheert.

Het gedenkteken aan de Middachterallee is gerealiseerd met steun van de Ondernemers Club Rheden. Op deze manier worden deze mannen niet vergeten en is het een blijvende herinnering aan de oorlogsjaren en bevrijding. De lichamen van Chisholm en McLaren liggen begraven op het Britse oorlogskerkhof in Uden.