Oude rode beuk op Joodse begraafplaats wordt deze maand nog gekapt

Joodse begraafplaats Dieren. Foto: Studio Rheden

– Dierenaren lieten afgelopen week weten niet blij te zijn dat een oude rode beuk wordt gekapt op de Joodse begraafplaats in Dieren. De beuk, die ruim 150 jaar oud zou kunnen zijn, moet verdwijnen omdat de boom niet gewenst is.

Er is namelijk een omgevingsvergunning aangevraagd door het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) voor het kappen van de boom.

Zie ook: Dierenaren niet blij met kappen oude rode beuk op Joodse begraafplaats

“De beuk staat niet vermeld op de ‘Lijst bijzondere bomen 2017’. Daarom is er geen vergunning nodig om de boom te kappen”, zo meldt een woordvoerder van de gemeente Rheden. “Omdat de begraafplaats een gemeentelijk monument is, is de aanvraag wel getoetst op de activiteit ‘gemeentelijk monument veranderen’. De Commissie Cultuurhistorie heeft positief geadviseerd over de aanvraag en het college heeft dit advies overgenomen.”

Bezwarentermijn van 6 weken

Na een bezwarentermijn van 6 weken na aanvraag van de vergunning mag de boom na 27 april pas gekapt worden als er geen bezwaren zijn. Maar NIK liet weten de boom nog deze maand te willen kappen. NIK: “Wij denken dat de kap in week 16 of 17 gaat plaatsvinden.”

Priesters mogen zich niet onder 1 dak bevinden met de doden

Volgens een woordvoerder van NIK is de vergunning voor de 150 jaar oude boom aangevraagd om diverse redenen. Bomen zijn volgens NIK niet gewenst op een Joodse begraafplaats. “De wortels van de bomen verstoren door de ondergrondse groei de eeuwigdurende grafrust. Het is ook niet toegestaan dat nabestaanden van de priesters zich onder 1 dak bevinden met de doden. Door overhangende takken met bladeren ontstaat een symbolisch dak tussen de graven en de boom waardoor het voor afstammelingen van de priesters niet mogelijk is eventueel de begraafplaats te bezoeken.”

De begraafplaats tussen de Alphons Diepenbrocklaan en de Bernhard Zweerslaan is een Rijksmonument waar, als de boom omvalt op de stenen deze onherstelbaar beschadigd kunnen worden en de cultuurhistorische waarde vernietigd wordt.

Begraafplaats krijgt nieuw toegangshek

Naast het kappen van de boom zullen er in de toekomst ook nog andere werkzaamheden plaatsvinden. Het toegangshek wordt hersteld en er wordt een nieuwe omheining geplaatst. Ook worden nog diverse gebroken stenen hersteld. Daarvoor heeft het ministerie van OCMW een subsidie ter beschikking gesteld aan NIK.