Waarom wordt dit grasveld bedekt met zwart plastic?

Grasveld bedekt met zwart plastic. Foto: Martin Slijper

– Wie regelmatig door Rozendaal wandelt is het wel opgevallen. Langs de Rosendaalselaan in Rozendaal ligt een enorm grasveld waar al maanden lang zwart plastic overheen ligt. Is de grond verontreinigd naast de beekdal op het landgoed van Rosendael? Wat is er aan de hand? Studio Rheden zocht het uit.

Het grasveld is het leefgebied van veel waardevolle planten en diersoorten. Maar ‘woekerende planten’ bedreigen de van nature voorkomende soorten. Om de variatie in het beekdal te behouden, heeft Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) ingegrepen.

GLK: “In dit perceel groeien verschillende planten die hier van oorsprong niet thuishoren, zo genaamde exoten. De bloeischermen van de reuzenberenklauw, de roze kleur van de reuzenbalsemien en het geel van de maskerbloem ogen weliswaar mooi. Maar door hun groeikracht en sterke verspreiding verdringen ze soorten zoals orchideeën, dubbelloof en wijfjesvaren.

Bescherming Beekdal.

Vooral de maskerbloem heeft zich de afgelopen jaren over een groot oppervlak uit weten te bereiden. Daarom bestrijdt GLK dit op 2 manieren: “Op het laaggelegen, nattere stuk van dit perceel hebben we de bovengrond en daarmee de planten inclusief de wortels afgegraven en afgevoerd. En op het hogere, drogere gedeelte dekken we de grond een aantal jaren af met dik zwart plastic. De planten en opkomende zaden worden onder het plastic verstikt.

GLK heeft bewust gekozen om twee verschillende methoden toe te passen. Zo kunnen ze het verschil in effect zien en de ervaringen delen met beheerders elders in Gelderland.

Waarom wordt dit grasveld bedekt met zwart plastic? – Foto: Martin Slijper