Opening zonnepark De Bocht

Opening zonnepark De Bocht. Foto: Studio Rheden

– Verstopt naast bouwmarkt Praxis, in de bocht van de VSM spoorlijn in Dieren zijn afgelopen week 3000 zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten op het stroomnet.

Het initiatief begon met een zoektocht van een aantal actieve inwoners van Dieren-Zuid die veel met elkaar hebben gesproken. Uit deze ideeën is 5 jaar geleden gekozen voor een zonnepark. Deze is gerealiseerd op het vervuilde 1,2 hectare grote terrein waar vroeger dumphandel Du Commerce zat. Het terrein ligt al jaren braak en omwonenden hebben er weinig zicht op.

De werkgroep ‘Dieren-Zuid Klimaat actief’ heeft met de gemeente Rheden aan hun zijde Rijn en IJssel Energie Coöperatie (REIJE) er bij betrokken die inmiddels eigenaar is van het zonneveld. Er zijn 112 participanten die hebben geïnvesteerd en meedelen in de opbrengsten.

De gemeente Rheden werkt actief mee aan dit initiatief vanwege haar ambitie om in 2040 CO2 neutraal te zijn. Dit zonnepark is de grootste in de gemeente Rheden op land. Wethouder Hofman verzorgde met zijn collega Klomberg de opening. “Olie en kolen zijn een soort verslaving” gaf Hofman aan in zijn speech, “hier moeten we met vallen en opstaan uiteindelijk helemaal vanaf”.

Het zonneveld voorziet zo’n 200 huishoudens van stroom. Daarmee is dit lokale initiatief succesvol gerealiseerd en hopen de participanten van REIJE op heel veel zonnige dagen.

Opening zonnepark De Bocht – Foto: Studio Rheden