De 16-jarige Eline Roebers geeft schaaksimultaan in Het Rhedens

Dierense Schaakvereniging Theothorne. Foto: Jan Eggink

– De 16-jarige Nederlandse topschaakster Eline Roebers geeft op donderdag 25 mei een simultaan in Scholengemeenschap Het Rhedens Dieren aan alle scholieren die mee willen doen. Naar verwachting zal de simultaanvoorstelling aan de Doesburgsedijk twee uur duren.

De simultaan wordt georganiseerd door het Organisatiecomité van het Chessable Open Nederlands Schaakkampioenschap. Het is één van de extra activiteiten in dit jaar, waarin zowel de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (150 jaar) als de gemeente Rheden (450 jaar) een jubileum vieren.

Eline, die op het moment van de simultaan net vier dagen 17 jaar oud zal zijn, is al jaren een topper bij de jeugd, maar ook bij de volwassen schaaksters. Ze werd online jeugdwereldkampioen bij de meisjes tot en met veertien jaar in het pandemiejaar 2020. In 2021 won ze in België het toernooi Brugse Meesters en in 2022 bracht ze het Untergrombach Open op haar naam. Eline speelde vorig jaar ook aan het hoogste bord voor Nederland (alle leeftijden) op de Olympiade in Chennai India. In december werd ze tweede in het Nederlands Vrouwenkampioenschap. In januari deed ze mee in de sterke Challengers-groep van het Tata Steel schaaktoernooi, waar ze grootmeester Erwin l’Ami versloeg.

Het Chessable Open Nederlands Kampioenschap, waaraan Eline ook zal deelnemen, vindt dit jaar ook in Dieren plaats van 24 juli tot en met 3 augustus. Open NK Schaken was niet bereikbaar.