Politie rolt hennepkwekerij op, burgemeester sluit pand niet

Hennepkwekerij in Velp. Foto: Politie Velp

– Naar aanleiding van een anonieme tip is begin maart een hennepkwekerij aangetroffen in een bedrijfspand aan de President Kennedylaan in Velp. Hierbij zijn ruim 200 planten in beslag genomen.

Vaak sluit de burgemeester het pand voor drie maanden om duidelijk te maken dat drugs niet welkom zijn. Een onderzoek duurt gemiddeld 3 weken. In dit geval duurde het twee maanden voor de burgemeester via een bestuursrechtelijke rapportage van de politie werd geïnformeerd en een beslissing kon nemen.

De conclusie van de burgemeester Carol van Eert is dat het pand openblijft. Er waren onvoldoende bestuursrechtelijke argumenten om het pand te sluiten.

Via persvoorlichting laat hij weten: “De gevolgen van het sluiten van het pand staan hier niet in verhouding met het beoogde doel van de sluiting. Dus heeft de burgemeester er, nadat hij de politierapportage en alle feiten had bekeken, ervoor gekozen het pand niet te sluiten en het bij een waarschuwing te laten.”

Onderzoek

Er loopt nog wel een strafrechtelijk onderzoek naar de eigenaar van het pand die de hennepkwekerij heeft opgezet. Hij zal zich moeten verantwoorden bij het Openbaar Ministerie. Vaak wordt ook illegaal stroom afgetapt voor hennepkwekerijen. Of dat hier is gebeurd is niet bekend. Mocht dat zo zijn, dan kan de eigenaar van het pand ook nog een naheffing krijgen van netbeheerder Liander wegens energiediefstal.

Meld een vermoeden van hennepkwekerij

Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Liander en politie afhankelijk van tips van bewoners in de omgeving. Op de website van de politie staan tips hoe je een hennepkwekerij kunt herkennen. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Zie ook: Burgemeester sluit pand hennepkwekerij?