Studenten en schoolleiding na bezetting nog steeds lijnrecht tegenover elkaar

Studenten tijdens de eerdere bezetting van de Hogeschool Van Hall Larenstein. Foto: Omroep Gelderland

– Er is nog weinig veranderd in de patstelling tussen studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp en de leiding van de onderwijsinstelling. “We hebben een bemiddelaar gevraagd om het contact te herstellen”, zegt Jan van Iersel, voorzitter van het college van bestuur.

“Maar we hebben nog geen antwoord gehad”, zegt Jan van Iersel tegen Omroep Gelderland doelend op een reactie van de ontevreden studenten.

Climate Justice Committee

Twee weken geleden bezetten studenten de hogeschool twee dagen, totdat de politie het beëindigde. De bezetting werd gedaan door een actiegroep die zich Climate Justice Committee noemt en zich heeft aangesloten bij de internationale beweging ‘End fossil’. Met de bezetting wilden de studenten bewerkstelligen dat de schoolleiding alle banden verbreekt met bedrijven en contacten in de fossiele industrie.

De laatste actievoerder wordt door de politie weggedragen uit het schoolgebouw. – Foto: Omroep Gelderland

Die toezegging kwam er niet en na de bezetting ging het dagelijks leven op de hogeschool weer min of meer normaal door. Het conflict was echter allerminst opgelost. De actiegroep heeft nog steeds een lijst van eisen, maar de studenten en de leiding van de school zijn sinds de bezetting niet echt meer met elkaar in gesprek.

Transparante dialoog

“Ons uitgangspunt is samenwerken, vanaf het begin al”, legde Arvid Volborth vrijdagavond uit aan tafel bij De Week van Gelderland. Hij is één van de voortrekkers bij de studenten. “Maar wij willen ook een transparante dialoog hebben, waarbij iedereen welkom is. En dat is niet mogelijk op de Hogeschool Van Hall Larenstein.”

Volgens voorzitter Van Iersel wordt de schoolleiding geconfronteerd met inhoudelijke eisen van de actievoerende studenten, maar er is ook nog een lijst van eisen als het gaat over de manier waarop het gesprek moet worden gevoerd. “Zoals Arvid het nu formuleert, zijn ze van harte welkom voor een gesprek”, reageerde Van Iersel op de termen samenwerking en transparantie. “Maar één van de harde eisen is dat alles live gestreamd wordt. En dan kom je op het punt van privacy. Sommigen willen gewoon meedoen aan de discussie, maar niet in beeld komen. En daar komen we niet uit. Tot nu toe blijft dat een harde eis en dat is jammer, want wij willen heel graag in gesprek.”

Herstel niet meer mogelijk

De impasse werd aan vrijdag aan tafel niet doorbroken. Ook inhoudelijk liggen de studenten en de schoolleiding nog behoorlijk ver uit elkaar. Volborth refereerde in het gesprek aan het internationale klimaatrapport IPPC. “Dat rapport maakt duidelijk dat er direct actie moet worden ondernomen om de ecosystemen en onze toekomst veilig te stellen. We zijn op weg naar een punt waarop we de biodiversiteit niet meer kunnen herstellen.”

“Wij hebben helemaal geen banden met de fossiele industrie op het gebied van onderzoek”, stelde Van Iersel tegen tegen Omroep Gelderland. Maar Volborth duidde ook op andere banden: “Wij weten bijvoorbeeld dat de Hogeschool Van Hall Larenstein ABN Amro als bank heeft. Die bank investeert meer dan de helft van hun geld in de fossiele industrie. Dat zijn indirecte banden, maar ook banden.”

Achterliggende idealen

Van Iersel kon nog wel begrip opbrengen voor de achterliggende idealen: “We hebben ook heel veel gevoel bij waar het over gaat. Wij zijn niet voor niets de duurzaamste hogeschool van Nederland. Onze eerste transitie waar wij als school voor staan is de klimaattransitie. Maar wij doen dat niet op de manier waar de actiegroep Climate Justice Committee voor staat. Wij doen het met onderwijs en onderzoek. Als een bedrijf bijvoorbeeld bij ons komt voor een onderzoek, zullen we altijd kijken of dat bedrijf bijdraagt aan de klimaattransitie. Als ze dat niet doen, dan doen wij geen zaken met dat bedrijf.”

Zie ook: Klimaatactivisten bezetten hogeschool in Velp

Zie ook: Hogeschool nog steeds bezet: directie lijnrecht tegenover studenten

Zie ook: Bezetting op hogeschool duurt voort

Zie ook: Hogeschool ontruimd, bezetting beëindigd: ‘Nog zeker niet klaar’

Zie ook: Klimaatactivisten stellen directie ultimatum: ‘Anders volgt escalatie’

Zie ook: Politiek roept hogeschooldirectie op tot open gesprek met klimaatactivisten