Een kijkje onderwater op Slootjesdag

Kinderen kijken hun ogen uit . Foto: Omroep Gelderland

– Rugzwemmers, kokerjuffers en misschien wel een salamander. Al deze, vaak onzichtbare diertjes, konden zaterdag uit het water worden gevist tijdens de zogenoemde Slootjesdag. En om met 30 graden met water te spelen was voor de kinderen niet alleen verfrissend, maar ook nog eens educatief.

Met de Slootjesdagen wil IVN Natuureducatie het waterbewustzijn van kinderen, leerkrachten en (groot)ouders vergroten: “Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot,” legt IVN-vrijwilliger Gerrit Lammers uit.

333.000 kilometer aan sloten

In Nederland ligt een groot netwerk aan sloten: maar liefst 330.000 kilometer. Voor veel insecten en andere dieren, zoals vogels, zijn sloten belangrijk om te overleven. De waterkwaliteit is volgens Gerrit heel wisselend, en verschilt per regio: “In agrarische gebieden waar veel boeren actief zijn is het water behoorlijk vervuild, door stikstof en meststoffen. Dat zie je ook aan het water, daar ligt blubberige massa bovenop en daar leven ook bijna geen dieren meer in. Aan de andere kant zie je ook dat de natuurkwaliteit op steeds meer plekken verbetert, en dat daarmee ook het water gezonder wordt.”

Een groene kikker is een goed teken

Het water in het Carolinapark in Dieren is volgens Lammers in ieder geval van goede kwaliteit: “Ik hoorde net een groene kikker kwaken. Dat is een kenmerk dat het water gezond is. Groene kikkers zijn roofdieren, en leven van insecten. Dus als je een groene kikker ziet, weet je dat er ook andere dieren leven. Anders zou de kikker hier niet zijn.”

Spelenderwijs leren

Los van het ontdekken van de waterdieren, hoopt Gerrit ook dat de kinderen de lessen spelenderwijs onthouden en meenemen voor hun verdere leven: “Ons doel is bereikt als ze met het idee naar huis gaan dat schoon water belangrijk is, en dit ook aan hun omgeving vertellen. En dat ze beseffen dat ze zuinig moeten zijn op water. Dus niet te lang douchen, en de tuin niet teveel sproeien. Dat zou een mooi resultaat zijn.”