Boerderij in Spankeren krijgt eerste steenuil vriendelijke drinkbak

Steenuil. Foto: Pixabay

– Op het erf van de boerderij van Pim Aalders en Henny Aalders-Schut in Spankeren staat sinds afgelopen week de eerste drinkbak van het Veluwefonds die steenuiltjes van de verdrinkingsdood kan redden.

Jaarlijks verdrinken er namelijk veel jonge steenuiltjes in drinkbakken voor vee. De roofvogeltjes vallen tijdens het drinken in het water en kunnen er niet meer uitkomen. Het gevolg is dat de uiltjes verdrinken op het boerenerf.

Daarom heef de Steenuilenwerkgroep van IVN Oost-Veluwezoom 19 steenuil vriendelijke drinkbakken gekregen van het Veluwefonds. De vrijwilligers gaan deze drinkbakken plaatsen op plekken waar steenuilen zitten.

Boerderij in Spankeren krijgt eerste steenuil vriendelijke drinkbak – Foto: Veluwefonds

Pim en Henny waren vrijdag de eerste die een steenuil vriendelijke drinkbak kregen. Ze wonen zelf naast de dorpskerk in Spankeren. Ze hebben een kleine dierenweide op de hoek Overweg en de Dorpsweg.

Wat is een steenuil vriendelijke drinkbak?

De steenuil vriendelijke drinkbak is al ruim 10 jaar geleden bedacht. Steenuilen jagen vaak op muizen en andere dieren. Maar drinken doet de kleinste uilensoort van ons land vaak uit de drinkbakken voor vee. Jonge steenuilen zijn niet zo handig en vallen soms in het water en kunnen door de gladde steile randen van de drinkbakken niet meer wegkomen.

Door een soort wasmand in de drinkbak te plaatsen, kunnen de jonge vogels na een val in het water zelfstandig naar boven klauteren en wordt voorkomen dat ze verdrinken.

Veluwefonds: “De vrijwilligers zorgen dat de drinkbakken terechtkomen bij erfbewoners met paarden, koeien of schapen in gebieden waar steenuilen zitten. Zij vervangen hun huidige drinkbakken voor de steenuil vriendelijke variant. Zo zullen minder jonge steenuilen na het uitvliegen verdrinken.”