Waarom deze hittegolf slecht nieuws is voor jouw zonnepanelen

Zonnepanelen op een dak. Foto: Pixabay

– Met temperaturen van 30 graden en een stralend zonnetje zou je denken dat de eigenaren van zonnepanelen er warmpjes bij zitten. Maar hoe hoger het kwik, hoe minder zo’n paneel oplevert. Hoe kan dat, en hoe houd je je zonnepaneel wel rendabel?

Veel zonnepanelenbezitters zitten regelmatig op hun telefoon om even het rendement te checken. Maar de grafiek kan juist nu lager uitslaan dan gehoopt. Dat komt volgens Omroep Gelderland doordat een zonnepaneel bij een hittegolf zo’n 20 procent minder elektriciteit oplevert.

De interne temperatuur van het paneel, dat natuurlijk de hele dag in de volle zon ligt, kan volgens onderzoeksbureau TNO oplopen tot 65 graden. Daardoor werkt de bekabeling van het paneel veel minder efficiënt.

Ter vergelijking: een zonnepaneel zou in de winter, met een felle zon en een buitentemperatuur van rond het vriespunt, meer opleveren. Professor Wim Sinke van TNO zei eerder tegen de NOS: “Vergelijk het zonnepaneel met een lekke waterton. In die ton wordt water gegoten, dat kun je vergelijken met zonnestraling. Tegelijkertijd loopt er water weg door het lek. Dat lek is te vergelijken met het effect van warmte. Als het lek groter wordt en de straal even hard blijft, zal het water in de ton lager komen te staan: de spanning van het paneel neemt af.”

Stoflaagje door droogte

Nog een nadeel van dit warme en droge weer: er vormt zich langzaam een stoflaagje op het paneel. Stuifmeel en vogelpoep spoelen er bijvoorbeeld niet af door de regen. Ook dat is slecht voor het rendement en kan een paar procent minder energieopbrengst betekenen.

Het voordeel van een lange en heldere zomer is dat het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat licht is en de zonnepanelen dus veel langer energie kunnen opwekken.

Zonnepaneel afkoelen

Je kunt overwegen je zonnepanelen mechanisch te laten afkoelen met een blower of airco. Maar dan is het zaak om goed uit te rekenen of dat wel rendabel is, want deze maatregelen vereisen natuurlijk ook stroom.

Schoonmaken

De panelen koelen met water of schoonmaken met een sopje is niet altijd een goed idee om het rendement te verhogen. Zeker niet bij net geplaatste zonnepanelen. Die hebben een kunstmatige beschermlaag meegekregen die een paar jaar blijft zitten. Water of sop kan die beschermlaag wegspoelen.

Oude panelen kun je wel met water schoonmaken, mits je gedemineraliseerd water zonder kalk gebruikt. Kalk kan kan achterblijven op het paneel, wat het rendement ook zal drukken. Veel energiebedrijven raden ten zeerste af om de panelen met een hogedrukspuit te lijf te gaan.