Agractie aan Gelderse BBB: ‘Wanneer begin je met de wolf?’

Rik Loeters (l) en Bart Kemps. Foto: Omroep Gelderland

De wolf. Wanneer maakt de kersverse Gelderse coalitie werk van het roofdier? Dat hoort Bart Kemps van Agractie graag van Gelders BBB-voorman Rik Loeters, die vooral blij is dat de BBB deze week samen met CDA, VVD, ChristenUnie en SGP een nieuw Gelders provinciebestuur vormde. In de Week van Gelderland snuffelden Kemps en Loeters eens goed aan elkaar.

Gelderse boeren én de provincie Gelderland hebben een intensieve week achter de rug. De provincie kreeg een nieuw bestuur met de BBB aan het roer, en de boeren hoorden van de Rijksoverheid of zij piekbelaster zijn en in aanmerking komen voor vrijwillige uitkoop. Voor wie veel stikstof uitstoot en zich níet wil laten uitkopen, loert gedwongen uitkoop.

De inkt van het Gelders coalitieakkoord is nog niet droog, maar vermeldt in ieder geval dat Gelderland niet meewerkt aan gedwongen uitkoop van boeren. “Dat hebben we er helder in staan en volgens mij is dat signaal ook helder in Den Haag aangekomen”, zegt Loeters.

Namens Agractie is Bart Kemps daarmee in zijn nopjes. “Ik word daar niet per se vrolijk van, van de uitkoopregeling. Goed dus dat Gelderland niet meewerkt aan gedwongen uitkoop.” Het stuit Kemps tegen de borst dat Den Haag wel rept over uitkopen, maar alternatieven als verplaatsing, omschakeling en innovatie van boerenbedrijven nog niet heeft uitgewerkt.

Door niet mee te werken dreigt Gelderland landelijk stikstofbeleid te torpederen. Maar zorgen hebben Loeters en zijn BBB daarover niet. “Over twee jaar zijn er toch weer landelijke verkiezingen en dan is er geen meerderheid meer voor”, klinkt de voorspelling.

Energie en kaalslag

Gelderland wil ook geen zonneparken en windmolens meer op landbouwgrond, met dank aan de BBB. “Die energie is niet duurzaam, want dat verdringt de voedselvoorziening”, aldus Loeters, die ook de “kaalslag” op het platteland te lijf wil gaan. Die dreigt in de ogen van de BBB door vertrek van boeren. En daardoor zou bijvoorbeeld het lokale verenigingsleven verpieteren.

Kemp waardeert de BBB-ideeën en hoopt op een solide coalitie met bestuurservaring. “Er is meer oog voor realistisch beleid waar we als boeren en platteland meer aan hebben. Gewoon, meer met de menselijke maat.”

Minder wolven

“Maar de wolf, hoe zit het daar nou mee?”, klinkt dan toch de vraag van Kemps. De Agractieboer is zelf schapenhouder aan de rand van Ede en kan dus meepraten over het gevaar voor zijn dieren. Loeters: “In ons akkoord staat dat we minder wolven willen. En daar zijn we deze week meteen mee aan de slag gegaan. Maar de politiek is een olietanker die zich niet van de ene op de andere dag laat keren, daar ben ik al wel achter.”

In het akkoord staat overigens dat Gelderland in Brussel gaat lobbyen om de beschermde status van de wolf af te schalen. Hoe, daarover weet Loeters ook het fijne nog niet. “Ik wil in ieder geval dat die heel actief wordt beheerd.”

Kijk naar het gesprek tussen Loeters en Kemp in de Week van Gelderland: