Vrijwillige brandweer onmisbaar bij blussen brand Presikhaaf

De brandweer aan het werk bij de brand in Arnhem. Foto: Persbureau Heitink

– Zo’n driehonderd brandweermensen waren zondag urenlang in touw met het bestrijden van de hevige brand in Arnhem. Bij die brand stonden vrijwilligers en betaalde krachten zij aan zij, zoals altijd eigenlijk. Sterker nog, zonder vrijwilligers was het blussen van brand een hopeloze zaak. Meer dan driekwart van de brandweermensen die de brand in de wijk Presikhaaf hielpen blussen is vrijwilliger.

Hans Hazebroek, hoofdcommandant van dienst van de brandweer Gelderland-Midden, was er zondag de hele dag. Hij is zelf ook vrijwilliger: “En met mij dus heel veel collega’s. Onze regio Gelderland-Midden strekt zich uit van Lobith tot Nijkerk en er waren zondag naar schatting zo’n 250 vrijwilligers uit al onze 41 posten in dit gebied.”

En dat was hard nodig, legt Hazebroek uit: “De brand was enorm heftig en het was ook nog eens heel erg warm. Dat betekent dat onze mensen vaker afgelost moeten worden, want het is keihard werken en loodzwaar in die pakken. Daarnaast was er een enorme rookontwikkeling en hebben we moeten ontruimen. Normaal doet de politie dat, maar bij deze rook is het een taak van de brandweer om de mensen veilig naar een andere plek te brengen.”

Vrijwilliger werkt met zonnepanelen

De vraag of al deze vrijwilligers net zulk goed werk leveren als professionele, betaalde krachten ligt voor de hand, maar het antwoord is helder. Hans Hazebroek: “Alle brandweermensen in Nederland, beroeps en vrijwillig, zijn hetzelfde opgeleid, worden hetzelfde getraind, hebben dezelfde uitrusting en hebben dus dezelfde vaardigheden om branden zoals deze te bestrijden en ook om alle werkzaamheden daar omheen te verrichten. Het één is dus niet beter dan het ander.”

Sterker nog: het kan zelfs een voordeel zijn om veel vrijwilligers binnen je brandweerkorps te hebben, zegt Hazebroek: “Zondag hadden we een vrijwilliger in ons midden die in zijn dagelijks werk zonnepanelen installeert. Hij wist dus heel goed hoe de panelen los te koppelen en heeft samen met Liander gekeken hoe dit zo veilig mogelijk gedaan kon worden.”

Wel is het bijblijven in het vak een flinke klus, zeker met alle veranderingen op energiegebied. “Dat is wel een zorg, ja. Hoe blijven we als brandweer bij op het gebied van al deze ontwikkelingen op het gebied van energietransitie, zoals zonnepanelen, maar ook waterstof? Daarvoor hebben we regelmatig bijscholing, want er zijn telkens veranderingen”, aldus Hazebroek.

Vaderdag of brand blussen

De zondag van de brand was een bijzondere dag voor de brandweerlieden. Sowieso vanwege de impact, maar ook omdat het die dag Vaderdag was. Hazebroek: “Ja, het is ook zo dat op zo’n dag de vrijwilligers ook allemaal opgetrommeld worden, Vaderdag of niet. Maar dat hoort er ook gewoon bij.”