Elektrische auto opladen in Rheden heel goedkoop

Elektrische auto. Foto: Pixabay

– De belasting in Rheden wordt steeds hoger, gas en elektriciteit stijgt ook enorm, maar niet alles is erg duur. De prijzen voor het opladen van je elektrische auto bij een openbare laadpaal is weer heel goedkoop in Rheden.

Volgens Independer betaal je in de gemeente Rheden gemiddeld slechts €0,26 per kWh. Alleen in drie andere gemeentes in Nederland betaal je nog iets minder, namelijk 0,25 euro per kilowattuur.

De elektrische auto is aan een stevige opmars bezig in ons land. Ook het aantal plaatsen waar je de auto kunt opladen is de laatste jaren flink gestegen. Maar de verschillen in oplaadtarieven zijn erg groot. Die kunnen per gemeente tot maar liefst 35 eurocent per kWh verschillen.

Wat kost elektrische opladen?

Om aan te geven dat Rheden met €0,26 per kWh echt goedkoop is. In Utrecht betaal je gemiddeld 0,59 per kWh en op Terschelling zelfs 0,60 per kWh. Maar op sommige palen in Utrecht betaal je zelfs tot 0,75 euro per kilowattuur. Dat kan zomaar 600 euro per jaar schelen, zo blijkt uit een analyse van Independer. Het is een vrije markt, iedereen mag zelf het tarief bepalen. Let op, vaak komen er nog extra kosten bij, denk aan parkeerkosten, kosten van de laadpas of de parkeervergunning. Een eigen laadpaal kan mogelijk nog veel voordeliger zijn.

Van wie zijn de laadpalen?

Veel mensen denken dat de laadpalen van de gemeente zijn, maar dat klopt niet. Deze zijn van de leverancier (Vattenfall). De gemeente regelt alleen de plek want die gaat over de inrichting van de openbare ruimte.

Waarom is Rheden zo goedkoop?

De goedkoopste laadtarieven komen allemaal uit de provincie Gelderland of Overijssel. Dat komt omdat Rheden mee doet in de concessie Regionale Aanpak Laadinfrastructuur van de provincie Overijssel en Gelderland, afgekort de GO-RAL.

Vorig jaar is de nieuwe concessie ingegaan tussen de GO-RAL en Vattenfall. Ruim 90% van alle gemeenten in deze twee provincies doen mee in deze concessie, waardoor het voor een leverancier als Vattenfall mogelijk is een relatief laag tarief te laten gelden. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over indexeringen. En dat pakt nu ook gunstig uit voor de gebruikers van de openbare laadpalen in Rheden.