Frans (71) al maand spoorloos, maar zijn broer houdt hoop

Ter illustratie. Foto: Omroep Gelderland

– Frans uit Velp is al bijna een maand vermist. Zijn broer Bennie uit Arnhem heeft al die tijd niets van hem gehoord, maar kreeg wel een boete voor zwartrijden voor Frans op de mat.

Bennie maakt zich nog steeds grote zorgen over zijn 71-jarige broer, die sinds 1 juni wordt vermist. Frans zou vanuit Arnhem met zijn favoriete vervoermiddel de trein, richting de Achterhoek zijn gegaan. Daarna is Frans niet thuisgekomen.

‘Ik slaap niet, ben alleen maar moe’

“Ik ben sinds 1997 zijn mantelzorger, hij woont bij mij thuis. Ik geef hem eten en zorg voor hem”, vertelt Bennie aan mediapartner RTV Connect. Het feit dat Bennie geen idee heeft waar zijn broer kan zijn, begint hem op te breken. “Ik slaap niet, ik ben alleen maar moe”, vertelt hij met trillende stem.

De reis van Frans begon op station Arnhem Centraal. “Er stond hier een trein naar Oberhausen en daar is hij in gesprongen.” Volgens Bennie is hij een groot treinfanaat. “Enorm! En al helemaal als hij zwart kan reizen, dan vond hij het extra spannend, zei hij altijd.” Frans zou naar Aalten zijn gereisd. “Mijn zwager was stervende en daar wilde hij waarschijnlijk langs.” Alleen wist Frans volgens Bennie niet waar hij toen verbleef, dus heeft hij het nooit kunnen vinden.

Sindsdien zou zijn broer nog een paar keer zijn gezien. “Maar dat kan ook speculeren zijn”, zegt hij. Wel heeft Bennie nog een boete op de mat gekregen, wegens zwartrijden. “Dat was pas de eerste, dus ik denk dat veel conducteurs het door de vingers hebben gezien.”

Tijd begint te dringen

Frans ging wel vaker weg van huis, maar omdat hij zijn medicatie al een tijd niet meer ingenomen heeft, begint de tijd volgens Bennie wel te dringen. “Dan is hij zichzelf niet, wordt hij druk en raakt hij in de war”, vertelt de Arnhemmer. Frans zal er volgens Bennie inmiddels wel anders uitzien. “Ik denk dat hij een lange baard heeft en er onverzorgd uitziet.” Frans heeft zelf geen geld op zak, dus volgens Bennie is er maar één mogelijkheid als hij het zo lang volhoudt. “Hij zal wel aan het schooien zijn, daar is hij wel erg goed in.”

Na een maand rijst wel de lastige vraag of Frans nog leeft. “Het gaat door je hoofd heen dat hij er niet meer is, ik heb het zelfs al gedroomd.” Het duurt volgens de mantelzorger te lang. Toch houdt Bennie hoop op het vinden van zijn broer. “Hoop doet leven.”