Vuilverbrander is ‘Klein Duimpje’ naast windturbine

Raadselachtige object trekt de aandacht op Studio Rheden TV. Foto: Martin Slijper

– Nog even en het mooie uitzicht in Velp is verdwenen. Aan de andere kant van de IJssel worden momenteel twee enorme windmolens gebouwd in Duiven. De eerste nieuwe windturbine in Duiven is inmiddels te zien tot een hoogte van 130 meter.

Dit is live te volgen op Studio Rheden TV via Ziggo op kanaal 42 en KPN op 1408. Online meekijken kan ook, klik boven aan deze pagina op TV. Maar de live beelden van Knooppunt Velperbroek zijn ook via YouTube te bekijken.

200 meter hoogte

In de nacht van maandag op dinsdag worden de drie bladen voor deze windturbine aangeleverd. En als het weer goed is, wordt woensdag het eerste blad gehesen en bevestigd.

En dan is de enorme windmolen naast vuilverbrander AVR een feit. Die vuilverbrander is dan ineens Klein Duimpje, met een schoorsteen van 90 meter. De wieken van de nieuwe windmolen reiken namelijk tot 200 meter hoogte. Er komen twee windmolens te staan.

Het transport van alle onderdelen is ook een klus op zich, zo meldt Omroep Gelderland. Voor de aanvoer zijn de directe wegen deels aangepast. Zo is de rotonde deels verbreed zodat de vrachtwagen met oplegger de bocht kan nemen. De eerste drie wieken zijn vorige maand gearriveerd, in de nacht van maandag op dinsdag komen de drie wieken voor de tweede windmolen.

Elke wiek is 69 meter lang en is in Portugal geproduceerd en per schip naar Nederland gekomen. Vanuit Moerdijk worden de wieken dan over de weg naar Duiven gebracht. Het transport start om 20.00 uur ’s avonds, de aankomst is naar verwachting rond middernacht in Duiven.

Zie ook: Raadselachtige object trekt de aandacht op Studio Rheden TV

Raadselachtige object trekt de aandacht op Studio Rheden TV – Foto: Martin Slijper

Ophangen wieken

Afgelopen week is de mast van de eerste windmolen helemaal in elkaar gezet. Sjoukje Rikkerink, omgevingsmanager voor Waterschap Rijn en IJssel is nauw betrokken bij de bouw:

“De eerste mast staat nu helemaal. Met een kraan van 150 meter zijn vorige week de laatste drie mastdelen, het machinehuis, de generator en hub opgehesen. De hub is het onderdeel waar de wieken aan vast komen te zitten. In totaal bestaat de toren van de turbine uit zeven delen. Woensdag gaan, als het goed is de wieken eraan. Dat hangt nog even af van het weer. De wind kan namelijk een spelbreker zijn, daarom gaan we de wieken zeker niet morgen plaatsen want het waait dan te hard.”

Als beide molens helemaal klaar zijn en alles aan elkaar is verbonden, volgt er een testperiode van tien dagen, zo meldt Omroep Gelderland. De officiële overname staat voor november gepland. De twee windturbines veranderen het aanzicht van de omgeving totaal. Want ze zijn dan de allergrootste blikvangers, naast de schoorsteen en vier andere kleinere windmolens.

Waterschap Rijn en IJssel is de opdrachtgever voor de bouw. Reden om zelf windturbines te bouwen is simpel, aldus Floor Wissing, bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel: “Omdat een rioolwaterzuivering heel veel energie verbruikt en wij als waterschap in 2025 energieneutraal willen zijn, bouwen we zelf deze twee windturbines. Met de windturbines in Duiven dekken we 60 procent van ons eigen energiegebruik. Dat komt overeen met het energieverbruik van negenduizend huishoudens.”

Zie ook: Ruim 200 meter nieuwe hoge windturbines belemmeren uitzicht

Ruim 200 meter nieuwe hoge windturbines belemmeren uitzicht – Foto: Martin Slijper