Steeds meer wolven in Nederland: ‘Het neemt maar toe’

Wolvenkenner Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. Foto: Beeldbewerking Omroep Gelderland

– In onze provincie leven op dit moment 30 tot 35 wolven. Dat blijkt uit onderzoek van BIJ12, het centrum dat onderzoek doet naar de wolf in Nederland. Ze komen naar Nederland, vestigen zich en planten zich voort. Momenteel zijn er al meerdere paartjes gevestigd op de Veluwe. Andere wolven verlaten de provincie juist weer. “We hebben al de eerste exportwolf”, zegt Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt.

Uit nieuw onderzoek van BIJ12 komt naar voren dat er op dit moment zes paartjes zijn met een territorium op de Veluwe. Ook zijn er zwervende wolven actief in Oost-Gelderland. “De wolf ontwikkelt zich steeds meer in Nederland. Je ziet steeds meer wolven, steeds meer territoria”, zegt wolvenexpert Lelieveld.

“Waarschijnlijk worden er meer welpen geboren dan afgelopen jaren. De eerste wolf is al naar Duitsland gelopen, dus we hebben al de eerste exportwolf. Wolven zijn echt een blijvertje. Het neemt maar toe. We zijn juist gewend dat er veel wolven vanuit Duitsland naar ons toe komen”, vertelt hij.

Niet alleen Duitse, maar ook Belgische wolven komen onze kant op. In de periode van 9 februari tot 30 april zijn er drie Belgische wolven in Nederland aangereden. Alle drie werden ze aangereden op de snelweg. Een van het drietal werd bij Zevenaar/Duiven op de A12 aangereden.

Wolvenschade

Met zo’n groeiend aantal wolven verwacht je veel schade, maar dat valt voor Gelderland wel mee. “De meeste schade is buiten Gelderland”, aldus Lelieveld. In totaal zijn er twaalf bevestigde gevallen in Gelderland waarbij wolven schade veroorzaakten. Dit betrof voornamelijk schapen.

Er is volgens Lelieveld geen link met het aantal wolven, maar met de schadepreventie en schade. “Als de provincie dierenhouders goed blijft ondersteunen met preventiemaatregelen zoals hier op de Veluwe is gebeurd, zie je dat de schade tot nul reduceert.”

Afstand houden

Wolven zijn niet gevaarlijk, maar je moet wel op afstand blijven. De meeste mensen doen dat goed, maar toch is dat niet overal gelukt. Een wolf bij Nationaal Park de Hoge Veluwe lijkt niet-schuw te zijn, in sommige video’s komt hij behoorlijk dichtbij. “Die wolf is waarschijnlijk gevoerd en daardoor minder schuw naar mensen toe”, aldus Lelieveld, die erkent dat er nog steeds meldingen binnenkomen over die wolf. “Dat vinden we zorgelijk.”

Er werd geadviseerd het dier te zenderen. Daarbij wordt niet alleen een zender omgehangen, maar wordt het dier ook verdoofd en dat is riskant. Een wolf kan slecht tegen verdovingen en loopt bij een te hoge dosis het risico te sterven.

Paintballen tegen de wolf

Afgelopen week kondigde de provincie aan dat ze wolven gaan afschrikken met een paintballgeweer. Lelieveld: “Paintballen is een beproefde methode die vaker gebruikt is in nationale parken in de Verenigde Staten. De andere manier is zenderen. Toch is dat de beste manier om de wolf te volgen.”

Nationaal Park De Hoge Veluwe kon woensdag niet reageren.