‘Dak van de kleedkamers lag op ons hoofdveld’, de tornado die Rheden trof

De ravage bij SC Rheden daags na de tornado. Foto: archief Omroep Gelderland

– De ravage die een tornado achterliet in onder meer Apeldoorn en Beekbergen roept herinneringen op aan de late avond van 4 juni 2019. Een verwoestende wervelwind trok een spoor van vernielingen door Rheden. Voorzitter Rick Palm van SC Rheden: “Dit is het einde van de voetbalclub, zei een vrijwilliger toen we de puinhoop zagen. Nee, zei ik. Dit is het begin van onze nieuwe toekomst.”

U weet het nog als de dag van gisteren. Wat gebeurde er?

Rick Palm: “Het was een uur of elf ’s avonds en mijn zoon zei dat het ‘een beetje begon te waaien’. We wonen 500 meter van het sportveld af en bij ons was niet zoveel aan de hand, maar ik kreeg opeens heel veel berichten en appjes. Toen maakte ik de fout dat ik in de auto ben gestapt. Ik kwam niet bij het voetbalveld, overal lagen bomen op de weg. Via een omweg ben ik er toch nog gekomen. Ik weet nog dat ik dacht: het lijkt wel mee te vallen. Toen deed iemand bij de club de verlichting van het hoofdveld aan. Lag daar het hele dak van onze kleedaccommodatie. We stonden erbij en we keken ernaar.”

En toen werd het de volgende ochtend weer licht.

“We zijn toen met een paar man bij elkaar gaan zitten en hebben een crisisteam geformeerd. Taken verdeeld. We hebben de troep op het hoofdveld opgeruimd, dat was bij wijze van spreken binnen 24 uur weer bespeelbaar. Er kwamen werkelijk honderden mensen helpen. Het dak van de kleedkamers was eraf en daar hebben we eerst plastic op gelegd. We hebben met crowdfunding geld opgehaald om uit de kosten te komen. Maar we voelen het nog steeds wat toen is gebeurd.”

Bekijk een reportage over de nasleep van de schade bij SC Rheden:

Het voetbalseizoen was bijna voorbij. Was dat een geluk bij een ongeluk?

“Het liep tegen de zomer. Als dit midden in het seizoen was gebeurd, dan was het anders gelopen. Ik weet nog dat ik een dag na de tornado met een van de vrijwilligers over het veld liep. Er bleek ook een lichtmast te zijn omgevallen. We kregen allebei tranen in de ogen en hij zei: dit is het einde van de club. Nee, zei ik. Dit is het begin van onze nieuwe toekomst.”

Wat voor tips hebt u voor gedupeerde verenigingen na wat jullie toen is overkomen?

“Je kunt je amper wapenen tegen natuurgeweld. Formeer zo snel mogelijk een crisisteam. Neem besluiten die op dat moment echt genomen moeten worden. Regel praktische zaken, praat met de gemeente en de overkoepelende organisatie die jouw belangenbehartiger is. Dat was bij ons de voetbalbond. Zorg dat je andere mensen betrekt bij wat je moet doen. En ruim de ravage op.”

Wat hebt u er zelf van geleerd?

“Je hoort vaak dat er geen verenigingsleven meer bestaat. Nou, dat klopt niet, hoor. Jong en oud bleek bereid om ons te helpen. We stonden er als club echt niet alleen voor. Ik hoop dan ook dat getroffenen in Apeldoorn en omgeving er goed doorheen komen.”