‘Groene’ geluidsmuur komt langs A348, eerder ging dat mis

HAN-studenten Silas Teunissen en Bram Schonenberg voor de InfraWall 3.0. Foto: RTV Connect

– Langs de A348 tussen Doesburg en het Velperbroekcircuit moet volgend jaar zomer een ‘groene’ geluidswand komen te staan. Studenten van de HAN hebben een 3,6 meter hoge ‘InfraWall’ bedacht en gemaakt. Naast het geluid weren, wekt de wand ook energie op en slaat het regenwater op voor vergroening. Het is niet de eerste keer dat dit idee er is, eerder ging een dergelijk project van een andere instantie al mis omdat een deel van de gebruikte vetplantjes doodging.

De provincie Gelderland gaat de muur als pilot op verzorgingsplaats Vale Waard in Rheden realiseren. “Al drie jaar lang werken wij aan de muur en het is mooi om te zien dat hij volgend jaar daadwerkelijk geplaatst gaat worden”, vertelt opdrachtgever en begeleider Mark Hofman aan mediapartner RTV Connect. Studenten van verschillende opleidingen binnen de HAN hebben eraan gewerkt. De opdracht was om een geluidswand te maken die ook goed voor de natuur is.

Water opslaan en energie opwekken

De geluidsmuur bestaat uit verschillende elementen. Tussen de twee wanden zitten rainblocks die voor opslag van het water zorgen. “We hebben steeds meer periodes met hevige regenval en ook droogte dus water opslaan is belangrijk”, vertelt Hofman. Dit water wordt teruggegeven aan de planten aan de zijkant van de InfraWall.

Het ‘dak’ van de InfraWall bestaat uit zonnepanelen waarbij de energie wordt terug geleverd aan het net. De binnenkant is gevuld met mycelium. “Eigenlijk gewoon paddenstoelen, die kunnen we zelf kweken. Die absorberen het geluid”, legt Silas Teunissen, student Werktuigbouwkunde, uit.

Eerder ging het mis

In 2012 stond er al een ‘groen’ geluidsscherm langs de A348 in Velp, maar dat was geen succes. Prefab wanden werden over een lengte van 400 meter beplant met vetplantjes voor het groene aanzicht en om CO2 uit de lucht te halen. Diverse onderzoeksinstituten hielden zich bezig met deze proef. Maar enkele maanden later was een deel van de planten al dood. Volgens de leverancier kwam dat doordat er is mis was gegaan tijdens het transport.

De video van RTV Connect gaat verder in op de plannen voor de nieuwe geluidswand: