‘Mensen voelen zich niet veilig’, Gelderland heeft haast met wolf

Een wolf in de Gelderse natuur. Foto: Jan Bruil

– Gedeputeerde Harold Zoet werd vorige week door de Gelderse politiek opgeroepen om te gaan lobbyen in Den Haag om de bescherming van de wolf te verlagen. Maar bij wie kan hij terecht nu het kabinet gevallen is?

Over politiek gevoelige onderwerpen zal geen besluit meer vallen. “Maar er komen ook verkiezingsprogramma’s aan. Het is voor ons echt cruciaal dat we gaan praten over een maximum aantal wolven en wat we gaan doen met probleemwolven”, zegt Zoet.

‘Wolven gaan trekken’

En daar heeft hij haast bij. “Ja, het loopt echt uit het spoor. Op de Veluwe zitten nu zeven roedels, met tussen de zes en tien wolven”, legt Zoet uit. “Dat gaat nu nog goed, maar aan het eind van het jaar gaan ze trekken.”

De Zoogdiervereniging en wolvenexpert Dick Klees zeggen dat er niet zoiets bestaat als een maximaal aantal wolven. Is het te druk, dan trekt een wolf vanzelf weg. Dat heeft met de hoeveelheid wolven, maar maar ook met het aanbod aan prooi en de rust in een gebied te maken. De sterksten en slimsten blijven over, de rest van de wolven zal wegtrekken of doodgaan.

‘Mensen voelen zich niet veilig op Veluwe’

Het incident in Drenthe waar een boer gebeten werd door een wolf was volgens Zoet onvermijdelijk. “Het was wachten tot dit zou gebeuren. Wat we hebben gezien in Drenthe is dat een mens niet veilig is. Ik hoor ook dat mensen zich niet veilig meer voelen om ’s avonds een wandeling te gaan maken met de hond of met de familie op de Veluwe. Dat moeten we echt niet willen.”

Ik zou hetzelfde gedaan hebben.

Gedeputeerde Harold Zoet (BBB)

De BBB’er zegt dat hij goed begrijpt dat de boer in Drenthe heeft geprobeerd om de wolf weg te jagen. “Ik zou hetzelfde gedaan hebben. Nu is het een veehouder, maar op ander moment als de wolf zich bedreigd voelt en iemand aanvalt.. Die kans is echt aanwezig.”

De wolf in Drenthe werd doodgeschoten, experts twijfelen of dat juist was. Wolvenexpert Erwin van Maanen zegt bij NOS dat je zou kunnen stellen dat de boer was die de wolf aanviel. “En die heeft zich toen verdedigd. Elk dier dat in hoek wordt gedreven kan aanvallen.”

De wolf in Drenthe wordt onderzocht bij de Universiteit Utrecht:

De wolf uit Drenthe wordt onderzocht bij de Universiteit Utrecht – Foto: Universiteit Utrecht

“Maar als het jouw dieren zijn die worden aangevallen en er liggen er al een paar dood. Dan doe je er alles aan om de dieren te beschermen”, reageert Zoet. “Dan ga je niet een half uur nadenken hoe je dat gaan doen. Ik zou ook het weiland in zijn gegaan om de wolf bij mijn dieren weg te krijgen. Het leven van een schaap is mij net zo waardevol als dat van een wolf.”

Protocol

Het ministerie laat in een reactie weten dat het heel vervelend is wat de schapenhouder is overkomen. “We weten nog niet precies wat er gebeurd is – dat wordt nu uitgezocht – dus we kunnen nog niet op deze gebeurtenissen reageren. De provincies hebben in het Wolvenplan een protocol opgenomen hoe te handelen in bepaalde situaties”, aldus een woordvoerder.

Gelderland wil dat het makkelijker wordt om in te grijpen. Demissionair minister Van der Wal heeft eerder aan de Raad voor Dierenaangelegenheden gevraagd om een maatschappelijk debat. De eerste bevindingen komen in het najaar. “De gebeurtenis in Drenthe zal ongetwijfeld worden meegenomen in die dialoog”, zegt het ministerie.

‘Tijd van stilzitten is voorbij’

Tot die tijd wil Van der Wal geen besluit nemen. Daar wil Zoet niet op wachten. “We moeten die discussie gewoon open op tafel leggen: niet gelijk polariseren in voor en tegen, maar we moeten nu wat doen. De tijd van stilzitten en kijken wat er gaat gebeuren is echt voorbij.”

Het ministerie wil wél wachten op de Raad voor Dierenaangelegenheden. “Het is duidelijk dat de terugkeer van de wolf leidt tot vragen, zorgen, verschillende meningen en dilemma’s. Het is belangrijk om het organiseren van die dialoog zorgvuldig te doen en dat kost nu eenmaal tijd”, schrijft een woordvoerder. “We moeten er ook aan wennen dat de wolf weer in Nederland woont. Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren en samen te kijken hoe we het beste samen kunnen leven met de wolf.”

Ook zegt het Rijk dat er op dit moment ongeveer 35 wolven zijn en de zogeheten gunstige staat van instandhouding ‘nog lang niet in zicht is.’

Of de Tweede Kamer het nog over de wolf gaat hebben voor de verkiezingen wordt pas na het reces duidelijk. In september bepaalt de Tweede Kamer welke onderwerpen ‘controversieel worden verklaard.’