Opluchting en teleurstelling na uitspraak over paintball met wolf

Mag de provincie nu wel grijpen naar het paintballwapen?. Foto: Pixabay/bewerking Omroep Gelderland

De Faunabescherming is blij dat er in elk geval tot eind juli nog niet met een paintballgeweer op een wolf mag worden geschoten. Provinciebestuurder Harold Zoet is teleurgesteld. “We zetten dat paintballgeweer niet voor niks in. We willen dat een wolf die zich te comfortabel in de buurt van mensen voelt, z’n natuurlijke gedrag weer laat zien.”

De Faunabescherming stapte naar de rechter om het verjagen van niet-schuwe wolven met paintballgeweren te voorkomen. Niko Koffeman van de dierenrechtenorganisatie is opgelucht. “De rechter doorziet de provincie direct. Er is een kleine aanpassing doorgevoerd, maar de onderbouwing ontbreekt.”

Toch ging de rechtbank nog niet in op de inhoud. Die wil eerst alles goed bekijken voordat het geweer kan worden ingezet. De nieuwe rechtszitting is over twee weken.

Paintballen eerder ook al verboden

Maar het is niet voor het eerst dat de rechtbank de provincie terugfluit. Het paintballplan werd vorig jaar ook al stopgezet.

Toch ziet gedeputeerde Zoet dit niet als een nieuwe tik op de vingers. “Nee, ik zie dit niet zo. De vorige keer wel: toen miste de rechtbank de onderbouwing. Die is inmiddels aangeleverd, maar dit zie ik als een stap van de rechtbank om alles zorgvuldig te bekijken.”

De Zoogdiervereniging vindt het paintballen op de Hoge Veluwe wel een goede methode, maar er is wel een risico: de wolf kan het park verlaten. Er is volgens woordvoerder Glenn Lelieveld een andere actie beter: zenderen en verdoven.

“Je moet een niet-schuwe wolf afschrikken door het dier te verdoven. Maar verdoven luistert wel nauw bij hondachtige”, stelt hij. Volgens Lelieveld is er dan een dubbel effect: “Het dier schrikt en je kan de wolf erna een zender geven.”

Provincie: geen voorstander van zenderen

De provincie is geen voorstander van het zenderen: omdat al duidelijk is welke wolf op de Hoge Veluwe niet-schuw is en er al voldoende andere mogelijkheden zijn om de wolf te volgen. “En we zijn terughoudend omdat het zenderen diverse negatieve gevolgen kan hebben.”

Juist die onderbouwing onderbrak de vorige keer. De rechter zal zich nu opnieuw gaan buigen of het gebruik van het paintballgeweer goed is uitgelegd.

‘Geen reden om in te grijpen’

Koffeman ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. Volgens hem is er nu geen reden om op de Veluwe in te grijpen. “Als er een reëel probleem is, dan is er aanleiding om op tijd wetenschappers in te schakelen. Maar het provinciebestuur wil als zij er last van hebben direct naar een paintballgeweer kunnen grijpen. Juridisch en ecologisch is dit niet onderbouwd”, herhaalt Koffeman.

“Die onderbouwing hebben we nu wel aangeleverd. De rechtbank wil dat nu zorgvuldig gaan bekijken”, reageert Zoet.

De provincie hoopt dat de rechtbank snel uitspraak doet. “Ik heb er niks tegen dat het zorgvuldig gebeurt, maar ik heb wel het gevoel dat er haast geboden is. Ik hoop dat de rechtbank dat ook zo ziet en dat we snel uitsluitsel hebben.”